Srpska će preispitati svoje učešće u OS BiH

ATV
Srpska će preispitati svoje učešće u OS BiH

Republika Srpska ima legitiman pravni osnov da preispita svoje učešće u sporazumu o formiranju Oružanih snaga BiH.

Pošto je Srpska dobrovoljno svoju vojsku uklopila u ono što danas čine Oružane snage BiH, u teoriji bi mogla da odluči drugačije – tvrdi vojni analitičar, Miroslav Lazanski. Ipak, ne vjeruje da će se to u skorije vrijeme dogoditi, jer bi se dodatno zakomplikovali već komplikovani politički odnosi u Bosni i Hercegovini.

"Kao jedna opcija sa kojom Banjaluka može uvijek da maše i da upozorava i zapad i Sarajevo da ne idu ka daljoj detronizaciji njenih ingerencija. To je adut koji RS ima. Jer, RS je ušla u BiH po Dejtonu, kao entitet. BiH se sastoji od dva entiteta. Entiteti su u nju unijeli ono što su imali. Ono što ste unijeli u svakom slučaju možete da iznesete", kaže Miroslav Lazanski, vojni analitičar.

Republika Srpska će da razmotri svoje učešće u oružanim snagama BiH - potvrdio je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik. Sve to zbog kosovske vojske koja je, poručuje, formirana kršenjem međunarodnih propisa. 

Za Dodika je to povod da i Srpska, u okviru aneksa 1B dejtonskog sporazuma, razmotri svoju poziciju u oružanim snagama. Predsjedavajući Predsjedništva BiH ističe da su Oružane snage formirane pod velikim pritiskom na Republiku Srpsku i da postoji legalan način da se zaštite njeni interesi, ukoliko bi se ubuduće donosile odluke koje su im suprotne.

"RS će u najskorije vrijeme, putem nadležnih institucija vidjeti i ispitati mogućnost za izlazak iz tog Sporazuma koji je predvidio stvaranje OS BiH. Ja sam to i ranije govorio da te OS ne pripadaju ni interesima naroda ni ljudi ovde u BiH i da su najčešće formirane da bi služile NATO potrebama", kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Oružane snage formirane su 2006. godine, čime je formalno prestala da postoji Vojska Republike Srpske. Tada su ukinute i Armija BiH i HVO, promijenjeni su ustavi Republike Srpske i Federacije BiH, ukinuta su entitetska ministarstva odbrane a formirano je Ministarstvo odbrane na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana