Srpska blokirala sve račune UIO BiH zbog 15 miliona KM duga

capital.ba
Srpska blokirala sve račune UIO BiH zbog 15 miliona KM duga

BANjALUKA – Ministarstvo finansija Republike Srpske blokiralo je danas sve račune u bankama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na osnovu presude Suda BiH kojom je UIO dužna Srpskoj da isplati 15 miliona maraka plus kamate, ekskluzivno otkriva poslovni portal capital.ba.

Radi se o presudi koju je Sud BiH donio 7. maja 2015. godine, a kojom je UIO obavezana da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Nakon što nisu uspjeli brojni pokušaji da se na sjednici Upravnog odbora UIO BiH dogovori isplata ovog iznosa Srpskoj, Ministarstvo finansija je danas blokiralo sve račune UIO, a na osnovu pravosnažnog rješenja o izvršenju koje je donio Sud BiH.

Zanimljivo je da su banke prvobitno odbile da blokiraju račune UIO uz obrazloženje da "rješenje suda nije moglo biti izvršeno, zato što je izvršenje određeno na računima na kojima se nalazi novac koji je izuzet od izvršenja, a u skladu sa važećim propisima".

Tek nakon što je Pravobranilašto RS, koje zastupa Srpsku, o ovome obavijestilo Agenciju za bankarstvo RS i Agencija reagovala, banke su blokirale račune UIO.

"U konkretnom slučaju Sud BiH je odredio račune na kojim će se provesti izvršenje. Sud je primjenjivao zakone BiH, pa su banke, kao organizacije ovlašćene za sprovođenje konkretnog izvršenja, u obavezi da postupaju po zakonima BiH, imajući pri tom u vidu da je Sud BiH odbio žalbeni navod dužnika da se radi o računima koji su izuzeti od izvršenja", navodi se u dopisu koji je Agencija za bankarstvo RS uputila bankama, a koji je u posjedu capitala-a.

Glavni račun UIO ima u NLB banci, ali su joj blokirani i računi koje ima u drugim bankama.

Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM.

Suda BiH je presudom od 7. maja 2015. godine obavezao UIO da Srpskoj isplati 15 miliona KM sa zakonskim kamatama počev od 18. novembra 2013. godine do dana isplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana