Srpska blizu povlačenja ponude za Izborni zakon

Vedrana Kulaga, Željka Domazet
Srpska blizu povlačenja ponude za Izborni zakon

Banjaluka, Sarajevo - Dogovor među federalnim strankama o izmjeni Izbornog zakona BiH nije ni na vidiku, zbog čega zvaničnici RS prijete da će povući svoju ponudu za ovaj aranžman i tražiti da ostane odrednica da se iz Srpske u Predsjedništvo BiH bira Srbin, a ne "jedan" kao što je bio kompromisni prijedlog.

Posljednjih mjeseci u Parlamentu BiH su pali prijedlozi izmjena Izbornog zakona iza kojih su stajali ključni bošnjački i hrvatski zvaničnici Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a pomaci nisu napravljeni ni nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa evropskim zvaničnicima u Briselu. Da bi izmjene Izbornog zakona mogle biti primijenjene na izborima u oktobru, moraju biti usvojene do njihovog raspisivanja planiranog za početak maja.

Poslije rušenja prijedloga HDZ-a BiH i SDA i briselskog fijaska, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je da će pokrenuti inicijativu za redefinisanje stava u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, odnosno da bude zadržana sadašnja odredba da RS bira Srbina za člana Predsjedništva BiH. Dodik je pojasnio da je stav Srpske nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" bio da RS bira neposredno jednog člana Predsjedništva BiH, bez nacionalne odrednice.

- BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to treba da se odrazi u izbornom zakonodavstvu. Ne osporavam da bi i ostalim narodima trebalo omogućiti da budu birani, ali poslije svih dešavanja pokušaću da okupim druge političke partije iz RS i da se vratimo na sadašnje ustavno određenje i ne mrdamo sa te pozicije - rekao je Dodik.

Komentarišući boravak članova Predsjedništva BiH u Briselu, Dodik je rekao da ta institucija nije nadležna za to pitanje i da ni posjeta Briselu nije imala rezultata.

- Sudbina Izbornog zakona se rješava unutrašnjim dijalogom i nije moguće očekivati da to bude nametnuto - istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je da u Briselu nije bilo pomaka.

- Poigravanje cijelom ovom pričom sigurno neće biti prihvaćeno i sigurno će zakočiti BiH ko zna na koliko godina. Zato je obaveza, prije svega SDA i HDZ-a, da ponude rješenje, ali onda i drugih partija koje čine strukturu u FBiH da nađu konačno rješenje - naveo je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović rekao je da je u Briselu bošnjačka strana tvrdila da je nemoguće bez izmjene Ustava doći do rješenja za Izborni zakon, dok je stav hrvatske strane bio da rješenje mora podrazumijevati Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta FBiH, jer je to jedini način da hrvatski narod bira svoje predstavnike.

- Nećemo ulaziti ni u kakve razgovore, a da ne zaštitimo poziciju konstitutivnog naroda. U idućih deset dana međunarodna zajednica organizovaće u Sarajevu sastanak na kome će sa stručnjacima biti raspravljano o tome da li treba mijenjati Ustav ako se mijenja način biranja članova Predsjedništva ili izbora Doma naroda u FBiH - rekao je Čović.

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH očekuju da će zakonodavac riješiti sporna pitanja.

- Ako se to i ne desi, izbora će biti i njihovi rezultati će biti sprovedeni, ali da li će svi time biti zadovoljni i da li će ta rješenja ispunjavati sve demokratske standarde, to je već pod znakom pitanja. Mnogo bi bolje bilo da zakonodavac otkloni sva pitanja od Mostara, preko izbora članova Predsjedništva i Doma naroda, do odluke "Sejdić i Finci" - rekao je član CIK-a Branko Petrić.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope nedavno je usvojila rezoluciju o BiH u kojoj su domaće političare pozvali da najmanje šest mjeseci prije održavanja izbora usvoje izmjene Izbornog zakona BiH.

Mandati pod lupom

Pod lupu Republičke izborne komisije će iduće sedmice doći izborne jedinice u RS. To pitanje izbilo je u prvi plan krajem decembra prošle godine na sastanku delegacija Narodne skupštine RS i CIK-a BiH. Zaključeno je da će biti preispitane izborne jedinice i broj mandata koji zavisi od broja birača, a u slučaju da bude potrebe za izmjenama, biće završene do maja.

- Za srijedu je zakazana sjednica i tada ćemo utvrditi stanje na terenu i usvojiti zaključke koji će biti upućeni parlamentu - izjavio je predsjednik Republičke izborne komisije Oliver Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana