Српчанин натјерао власти Аустралије да пишу нови закон

Горан Маунага
Српчанин натјерао власти Аустралије да пишу нови закон

Бањалука - Србин из Аустралије Милорад Мајкл Тркуља, родом из Кукуља код Српца, приморао је аустралијске власти да донесу нови закон након што је у судским процесима против компанија "Гугл" и "Јаху" добио скоро милион долара одштете због нарушавања угледа.

Аустралијски Врховни суд донијеће нови закон на основу пресуда проистеклих из тужби иза којих стоји Тркуља.

- Против "Гугла" сам 16. јуна највишој судској инстанци у Аустралији, чију одлуку нико не може да сруши, поднио нову тужбу. На основу те моје тужбе деветочлано судско вијеће је 25. августа донијело одлуку да им до 19. септембра буду достављени списи у којима је сиже ранијих пресуда. На основу тога донијеће нови закон за ту област, што је први такав случај у свијету - каже Тркуља за "Глас Српске".

Додаје да је сада још увјеренији да ће и његова нова тужба имати позитиван исход.

- Рочиште слиједи одмах послије ступања на снагу новог закона, а то ће бити ускоро - каже Тркуља.

На тај начин ће, додаје човјек који је побиједио америчке дивове, на основу његових случајева бити правно уобличен и прецизиран судски поступак у сличним предметима.

- Нови закон ће бити донесен у интересу грађана у будућим суђењима. Послије мог првог добијеног случаја у Аустралији су поднесене хиљаде сличних тужби, а у свијету их има више од милион - рекао је Тркуља.

Послије добијене битке против глобалних дивова "Гугла" и "Јахуа", Тркуља је покренуо нови судски поступак против "Гугла" због нарушавања угледа. Бизнисмен је "Јаху" и "Гугл" тужио прије неколико година, јер су се, ако би у претраживач укуцали његово име, у резултатима претрага појављивали линкови који његово име и фотографије повезују са аустралијским криминалцима. Сада нема повезивања са мафијом када се укуца његово име, али је на првом мјесту ако се траже подаци о мелбурншкој мафији, због чега је поднио нову тужбу.

Проблеми за бившег естрадног менаџера, који је у Мелбурн дошао 1970. године, почели су 2004. када му је грешком пуцано у леђа док је ручао са супругом у једном ресторану. Након тога су се у медијима појавиле информације да је случај повезан са обрачунима банди аустралијског подземља.

Од Министарства правде Аустралије добио је потврду да никада није починио ниједно кривично дјело и захтијевао од "Гугла" и "Јахуа" да из својих претрага уклоне све странице с таквим садржајима. Како то није учињено, потражио је заштиту од суда и добио спор и одштету.

Занимљиво је да је Тркуља посљедњу тужбу поднио сам, како би уштедио 30.000 долара, колико би требало да плати адвокату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана