Средоје Новић за Глас Српске: Српској потребан савјет за заштиту уставног поретка

Дарко Момић
Средоје Новић за Глас Српске: Српској потребан савјет за заштиту уставног поретка

Ако једна земља има свој устав, онда је природно да тај устав мора и треба да штити свим расположивим средствима и зато је Српској потребан савјет за заштиту уставног поретка.

 

 

Ово у интервјуу за “Глас Српске” поручује бивши министар унутрашњих послова РС и први човјек некадашње Службе државне безбједности Српске, Средоје Новић, који је цијели радни вијек провео у сектору безбједности.

Новић, који је тренутно делегат СНСД-а у Дому народа БиХ, каже да је најава предсједника Српске Милорада Додика да РС треба да формира своју службу националне безбједности изнуђен, али оправдан потез зато што Обавјештајно-безбједносна служба (ОБА) БиХ не ради свој посао у складу с Уставом и законом. Ипак, Новић истиче да РС прво треба да оснује савјет за заштиту уставног поретка РС.

ГЛАС: Ко би били чланови тог тијела?

НОВИЋ: Чланови би требало да буду премијер Српске, предсједник Народне скупштине РС, чланови оба колегијума Парламента БиХ, предсједавајући Савјета министара или његов замјеник и, наравно, српски члан Предсједништва БиХ и предсједник Српске. Говорим оријентационо јер треба прецизирати да ли ће у њему бити и министар унутрашњих послова или још неко други, али важније је шта ће бити његова надлежност.

ГЛАС: Шта би била надлежност тог савјета?

НОВИЋ: Посао би био да анализира све информације од значаја за безбједност РС, па и за безбједност БиХ и региона. Могу се разматрати и одређена економска питања која задиру у сферу безбједности јер заштита уставног подразумијева и заштиту њеног економског поретка.

ГЛАС: И шта када буду анализиране те информације?

НОВИЋ: У савјету би били заузимани кључни ставови који би били обавезујући за институције РС и за њене представнике на нивоу БиХ. Ми апсолутно имамо право на формирање савјета за заштиту уставног поретка, и то могу да оспоре само злонамјерни.

ГЛАС: Ко би тај савјет сервисирао информацијама?

НОВИЋ: Е сад долазимо до онога о чему је говорио предсједник Српске. Кључни проблем у овој земљи је што у ОБА сматрају да она рачуне мора да полаже појединим амбасадама и амбасадорима умјесто да Бањалуци и предсједнику Републике Српске, без обзира на то ко је он и како се зове, предочи информације и упозна га са кључним питањима од интереса за безбједност РС и БиХ. Ако шефови службе не нађу за сходно, иако су и по закону о ОБА дужни да руководства ентитета, па чак и кантона, информишу о кључним безбједносним питањима, и ако им не шаљу ниједну информацију, онда је природно што предсједник Републике каже да нема никакве користи од те службе. Ако се томе додају спекулације и афере о прислушкивању највиших функционера из РС и окружења, а да челни људи ОБА никада нису дошли у Бањалуку и то демантовали, онда је потпуно рационално и разумно што предсједник Републике тражи да буде размотрена могућност формирања службе националне безбједности РС.

ГЛАС: Колико ће бити отпора тој идеји, прије свега од оних којима, како кажете, ОБА полаже рачуне?

НОВИЋ: Понављам да ако неко не ради свој посао и игнорише комплетно руководство РС, он не заслужује другачији однос него да се прави пандан тој служби. Знам да ће то наићи на отпоре како појединих амбасада, тако и у Сарајеву, али та идеја и њена могућа реализација су изнуђен потез. Суштина је да у Сарајеву морају да схвате, што, нажалост, ни неки министри из РС нису схватили, да на нивоу БиХ не могу бити доношене одлуке мимо РС. Бањалука мора да буде ближа Сарајеву него поједине амбасаде и амбасадори. Ако се то не схвати, БиХ нема никакву перспективу.

ГЛАС: Ви сте у бившој Југославији били у Савјету за заштиту уставног поретка?

НОВИЋ: Да, био сам секретар Савјета за заштиту уставног поретка СР БиХ. Тада су републике и покрајине имале своје савјете, а постојао је и Савезни савјет. Ако тада никоме није сметало што републике имају своје савјете, не видим зашто би то сада некоме сметало.

Обавјештајни систем

ГЛАС: Како коментаришете тврдње да унутар МУП-а РС већ постоји “служба” која ради обавјештајне послове, а коју називају приватном или страначком службом?

НОВИЋ: То су спекулативне тврдње злонамјерних људи који ништа не знају о систему безбједности. Они би морали да знају да у МУП-у РС, као и у кантоналним МУП-овима, постоји обавјештајни систем који се некада звао “четири пута четири”, који ради у оквиру Криминалистичке полиције. Нећете ми ваљда рећи да СИПА или Гранична полиција немају своје обавјештајно одјељење?!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана