Средоје Новић за Глас Српске: Елиминација Додика једини циљ опозиције

Жељка Домазет
Средоје Новић за Глас Српске: Елиминација Додика једини циљ опозиције

Без потпуног јединства српског народа у Српској у наредном мандатном периоду, Република Српска ће бити озбиљно угрожена, каже шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић (СНСД).

- Мислим да се прије избора мора отворити разговор, без обзира на то ко ће га водити. Очекивао сам да ће разговора бити али очигледно их нема. Ни за РС ни за БиХ није рјешење елиминација Милорада Додика, како неки мисле, него другачији приступ и разговори од којих већина бјежи - нагласио је Новић.

ГЛАС: Како бисте оцијенили рад институција на нивоу БиХ у овом мандату, јер се у јавности стиче утисак да се вријеме углавном трошило на обрачуне са институцијама Српске, а ту су и несугласице међу српским кадровима?

НОВИЋ: Треба се вратити у период прије прошлих општих избора када је један број странака из РС и ФБиХ ишао у договор без обзира на резултате избора, да из власти на нивоу БиХ искључе СНСД по сваку цијену. То је договорено са неким од странаца који су се још у јуну прије општих избора договорили ко ће чинити власт, без обзира на изборне резултате. Након избора било је јасно да је СНСД побједник избора, али се то није поштовало, са намјером да би се РС што више урушавала и довела у питање. Неколико пута су констатовали да ће предсједника РС уклонити са политичке сцене. То је ишло у прилог и неким странцима који су настојали да на сваки начин умање утицај СНСД-а и Додика. Сви су тражили своје, а не интересе БиХ и то се показало погубним, па дуже од двије године у БиХ нема консензуса ни у вези са чим међу владајућим странкама. О успјешности довољно говори податак да је у прошлој години у Дом народа из Представничког дома дошло пет закона.

ГЛАС: Како коментаришете понашање посланика из Савеза за промјене?

НОВИЋ: Обавезу обрачуна са институцијама РС дугују онима који су их изабрали да буду са њима партнери на нивоу БиХ. Просто је шокантно да људи у извршној и законодавној власти нису смогли снаге да се издигну изнад личних интереса и личних односа према једном броју званичника из РС. Може се десити да различита структура власти буде на нивоу БиХ и РС, а ако овакав тренд буде настављен у односу према РС и њеним институцијама, онда РС најмање 30 одсто неће бити и њена ће права бити потпуно умањена. У сукоб у РС убацују се и они злонамјерни који дају вјетар у леђа за девастацију РС. Али, нека нико не мисли да се тиме јача БиХ.

ГЛАС: Жестоки су напади на предсједника РС Милорада Додика, а опозиција тврди да он стоји иза паравојних формација и да се припремају спискови за елиминацију на којима су људи из њихових редова?

НОВИЋ: Не могу да вјерујем да је у РС толика отворена мржња без икаквих добронамјерних и аргументованих критика. То је прешло у настојање да се Додик елиминише и из политичког и сваког другог живота у РС. Ако неко мисли да је Додик једини узрок свих проблема ове земље треба добро да се запита. Видио сам многе породице у озбиљним кризама, биједи, сиромаштву и сукобима, али никада нисам доживио да породица жели да ликвидира домаћина. Први човјек се увијек чувао. Додик је већ годинама мета напада једног броја страних фактора и домаћих политичара и квазиполитичара у РС, као и једног броја људи који су дубоко загазили у криминал, а у јавности се представљају као чистунци. Ни за РС ни за БиХ није рјешење елиминација Милорада Додика, него другачији приступ и разговори од којих већина бјежи. Мисле изолацијом нешто направити. То је погрешан приступ и сви ми треба да се пресаберемо и избјегавамо тешке ријечи. Мора у свему бити више достојанства и када се сучељавају различите опције. Ако тога не буде песимиста сам када је ријеч о питању неких сегмената безбједности у БиХ.

ГЛАС: Министар безбједности БиХ Драган Мектић тврди да организација "Србска част" у РС дјелује као паравојна формација, да дјеца из РС иду на војне обуке у Русију?

НОВИЋ: Сви који воде безбједносне агенције укључујући и министре морају да буду уравнотежени када је ријеч о свим безбједносним изазовима у БиХ, без обзира на то с које стране долазили. То је кључна ствар за рад безбједносног сектора. Најтеже ми је пала изјава министра безбједности да се из РС регрутују дјеца од 14 година за обуку негдје у Русији. То је податак који би морао да заледи сваког нормалног човјека, не због тога шта ради РС већ због тога да ли неко на тај начин шаље дјецу и припрема за рат. То је знак за потпуну узбуну гдје и парламенти и владе и Савјет министара и сви остали треба да се дигну на ноге и затраже да се у року од 24 часа дају спискови и подаци и да се о томе обави расправа. Одговорни се морају наћи иза браве, јер то није питање које може да чека. Међутим, ако те тврдње не буду поткријепљене подацима и аргументима и то не оним по принципу "чула казала" или неким овлаш прикупљеним обавјештајним подацима, морају се предузети много драстичније мјере према онима који пласирају те информације. Ако је то тачно, треба да постоје егзактни подаци са именом и презименом, именом родитеља, јер дјеца нису кликери које неко тек тако може покупити са игралишта. Ту мора бити датум одласка, јер су сва та дјеца, која нису безимена, морала добити сагласност родитеља, пасош, а Гранична полиција терба да достави податке о томе када су и гдје прешла границу и детаљно све податке.

Безбједносна ситуација је сложена

ГЛАС: Како функционише безбједносни сектор у БиХ?

НОВИЋ: О томе се може говорити са различитих аспеката. Гледајући статистику ми смо као и други, али када између редова сагледамо шта се све у БиХ дешава, морамо озбиљно да се забринемо због тога шта је све могуће да се догоди у БиХ - од различитих екстремних наступа, до, плашим се, и озбиљнијих терористичких напада, а не искључујем ни случајеве попут случаја Оливера Ивановића. Забрињавајуће је да не постоји сарадња међу полицијским агенцијама, а када томе додамо и то да нема никакве сарадње са Тужилаштвом БиХ, не чуди забринутост грађана. Безбједносна ситуација је доста сложена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана