Средоје Новић за Глас Српске: БиХ у најделикатнијем тренутку од краја рата

Жељка Домазет
Средоје Новић за Глас Српске: БиХ у најделикатнијем тренутку од краја рата

БиХ није само ниво заједничких институција и усијане главе морају коначно да схвате да су БиХ и Бањалука и Мостар и Тузла и Зеница и сва друга мјеста, ако желе да граде дијалог и повјерење и да се иде напријед.

Пут и за РС и све друге у БиХ је да са политичког становишта виде шта је то што руши и РС и БиХ, каже предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић.

* ГЛАС: Константно се говори о некаквим реформама, условљавањима, застојима, уцјенама... Како гледате на амбијент у којем се налази БиХ?

НОВИЋ: БиХ се налази у најделикатнијем тренутку од рата наовамо. На то упозорава неколико чињеница и односи унутар БиХ. Националистички, а не национални тонови су потпуно превладали разум и почела се водити инат политика. Све се чини да не дође до консензуса о било ком питању. Невјероватно је да се у заједничким институцијама напросто занемарује било чије мишљење из ентитета и да мисле да су то искључиво питања која они сами могу да рјешавају. Да је тако, указује неколико потпуно несувисло донесених одлука. Ту прије свега мислим на механизам координације, који је усвојен у Савјету министара без усаглашавања са РС, што је потпуно пољуљало повјерење на релацији РС - заједничке институције, односно Савјет министара БиХ. То су и друга питања, попут прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП). Није РС против ССП-а већ само хоће да има свој глас, хоће да је се пита. У Савјету министара не могу да мисле да је то искључиво њихова надлежност, јер за тако крупна питања морају потпуно усагласити ставове не само са РС, него и са кантонима и ентитетима и Брчко дистриктом. Зар није срамота за БиХ да је Ангела Меркел препознала да пољопривредници губе ако дође до потписивања ССП-а како су га били замислили, па је експресно послала свог министра пољопривреде да усаглашава рјешење унутар БиХ и да види шта се дешава. Да је било имало коректности Савјета министара, онда би главни преговарач који је све то водио, па и ресорни министар отишли и у Бањалуку и у Сарајево и у Мостар и међу пољопривреднике, па усагласили ССП да не дођемо у овакву ситуацију. То довољно говори да је власт унутар БиХ рашљаста и да што се више колац убија у земљу, он све више пуца, а то значи и ова власт.

* ГЛАС: Да ли са пуцањем односа у власти пуца и БиХ?

НОВИЋ: Земља плаћа данак таквим односима, јер се губи вријеме. Нико није тражио да прилагођавање ССП-а буде услов за кредит ММФ-а, али политичке елите из Сарајева кажу да неће да потишу писмо намјере. Није то само на штету РС, то је и на штету ФБиХ и свих грађана БиХ.

* ГЛАС: Да ли је уцјена одлука предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића и премијера ФБиХ Фадила Новалића да и даље условљавају свој потпис на писмо намјере за ММФ питањима која нису услови за кредит?

НОВИЋ: Наравно да је уцјењивање. Они не желе БиХ као демократску државу, која би функционисала на принципима цијеле Европе и свијета. И даље мисле да се уцјенама нешто може постићи. То није политика него политикантство. Морају да схвате или да нису дорасли функцијама или да воде разумну политику. Ако се РС противила нечему, не може се радити по принципу тук на утук.

* ГЛАС: Како коментаришете све што се десило са пописом становништва? Закон о попису је донесен у вријеме док сте били министар цивилних послова, зашто је настала збрка?

НОВИЋ: Дио међународне политике имао је потпуно различите критеријуме у односу на БиХ и друге. Попис становништва који је објављен је потпуна фарса и биће дугорочан проблем и извор несугласица унутар БиХ. То што неки лидери кажу да неће тражити кадровске промјене није ништа друго до цинично бацање прашине у очи. Сви ми знамо колико је упорности било да се у сваком сегменту кадровске политике испоштује попис становништва из 1991. Видјећете већ наредне године како ће се кренути у обрачун кадровских промјена на нивоу БиХ. РС хоће свој попис. Није РС против пописа и објављивања резултата због тога што Бошњака има 50 или 70 одсто. Нека их има онолико колико их има, али не могу се приказивати лажни подаци да неког има више.

* ГЛАС: Како коментаришете доношење одлуке о методологији обраде података пописа без сагласности Завода за статистику РС и замјеника директора Агенције за статистику БиХ из српског народа?

НОВИЋ: И то је апсурд БиХ. Када на челу агенција имате Бошњаке, а сада смо видјели и Хрвате, онда сматрају да су суверени директори, да могу да управљају сами и да им замјеници нису потребни. Гдје год су у агенцијама директори Срби, онда се жестока борба води између замјеника и директора и не да се за право директору да може сам доносити било какву одлуку. Одлуке се морају доносити консензусом. Директор је само персонификација усаглашеног става агенције, а не човјек који на своју руку и самостално може доносити одлуке. Такав игнорантски однос према српским представницима у Агенцији за статистику БиХ довољно говори о томе да неки мисле да Срби не требају уопште да постоје у БиХ.

* ГЛАС: Каква је сарадња представника РС у институцијама БиХ и званичника Српске?

НОВИЋ: Никада није била лошија. Колико се год политички разликовали, постаје забрињавајуће да је самосвојност дошла до изражаја и да људи мисле да су они једини фактор и да у име РС могу сами одлучивати. Национални предзнак их обавезује да чују, виде и усаглашавају ставове са РС. Влада лична сујета појединаца и у јавности се стиче утисак да сви желе сатанизовати РС.

SIPA постала слијепи сервис Тужилаштва БиХ

* ГЛАС: Били сте први директор Агенције за истраге и заштиту БиХ. Како гледате на њену данашњу улогу?

НОВИЋ: SIPA је данас само слијепи сервис Тужилаштва БиХ, што је недопустиво. SIPA мора потпуно самостално да ради и да се са Тужилаштвом усаглашава. Овако, чини ми се да нас неће баш далеко довести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана