Сребренка Голић: Електронске дозволе довешће инвеститоре

Анита Јанковић-Речевић
Сребренка Голић: Електронске дозволе довешће инвеститоре

С циљем повећања конкурентности у области грађења, те привлачења страних инвеститора Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС настоји да успостави једноставан систем издавања грађевинских дозвола, уз минимум формалности и што ниже трошкове поступка.

Рекла је ово у интервјуу за "Глас Српске" министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, нагласивши да је пут за реализацију зацртаних циљева успостављање система за електронско издавање грађевинских дозвола.

- Тиме би у потпуности била измијењена садашња пракса гдје се поступак води на основу документације у папирној форми - рекла је Голићева. 

ГЛАС: Шта су највећи проблеми у садашњем поступку издавања грађевинских дозвола?

ГОЛИЋ: Неуређени имовинско-правни односи, неажурност јавних евиденција о непокретностима, те недовољна покривеност територија локалних заједница спроведбеним плановима су значајнији проблеми који успоравају издавање дозвола. Ту је и лош квалитет постојећих планова, који често нису у дигиталној форми, али и неефикасност у раду органа управе и јавних предузећа. Неосновано високи износи појединих накнада такође отежавају издавање дозвола.

ГЛАС: Шта је потребно урадити да у Српској заживи систем за електронско издавање дозвола?

ГОЛИЋ: Осим ажурирања евиденција о непокретностима и успостављања електронске базе, неопходно је смањити број формалности, извршити ревизију свих накнада, успоставити  јединствени информациони систем, те обезбиједити одговарајући софтвер и опрему. То подразумијева измјену и допуну већег броја постојећих закона и прописа па Влада Српске треба да донесе документ којим ће се утврдити обавезе и рокови за усаглашавање потребних прописа.

ГЛАС: Када би у Српској могао бити уведен систем за издавање електронских дозвола?

ГОЛИЋ: Имплементација пројекта "Отворени регионални фонд за модернизацију општинских услуга у југоисточној Европи", који се спроводи у организацији ГИЗ-а и УСАИД-а с циљем усаглашавања са ЕУ стандардима, у РС и ФБиХ планирана је од ове године. Међутим, да би се пројекат могао реализовати, неопходно је да се бар урбана подручја покрију документима у дигиталној форми и да јавне евиденције о некретнинама буду претворене у дигиталну форму.

ГЛАС: Како ће систем изгледати када заживи?

ГОЛИЋ: Органи надлежни за издавање грађевинских дозвола радиће по принципу једношалтерског система и потребне документе прибављаће сами по службеној дужности у електронској форми. Административне таксе и накнаде које се плаћају јавним предузећима ће се вјероватно укинути. Поступак ће бити транспарентнији, инвеститорима ће донијети уштеде, а локалну администрацију учинити ефикаснијом. Такође, биће сужен простор за корупцију, а систем предвиђа и прекршајне казне за службена лица која у поступку прекораче прописане рокове.

Једношалтерски систем

ГЛАС: У Бањалуци је од 1. јануара почела примјена пилот пројекта за издавање електронских дозвола у области просторног уређења и грађења. Да ли ће и друге локалне заједнице бити укључене у пројекат?  

ГОЛИЋ: Градишка има потписане споразуме са свим учесницима у поступку издавања дозвола и очекујемо да ће ова општини убрзо започети реализацију пројекта. И Бијељина је исказала интерес, као и још неке локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана