Сребреница мора бити извор мира

Крстина Ћирковић
Сребреница мора бити извор мира

Сребреница - Сребреница је специфично мјесто због трагедије која се у њој десила, али и мјесто које даје шансу за помирење и очување мира и стабилности чему су РС и Србија посвећене и што доказују улагањем у развојне пројекте на подручју сребреничке општине.

Те поруке из Сребренице су јуче упутили предсједник РС Милорад Додик и министар одбране Србије Александар Вулин, који су поводом Дана општине присуствовали свечаној сједници Скупштине, а потом отворили погон за производњу контејнера иза којег стоји инвеститор из Београда и обишли вртић чију је градњу финансирала Србија. Начелник Сребренице Младен Грујичић уручио је Додику највише општинско признање - Плакету са златним грбом.

- Ово није признање само за мој рад, него и за однос РС према овој општини у континуитету и у тешким условима послијератне обнове Сребренице. Највише признање сребреничке општине не доживљавам као побједу над било ким, него као признање за допринос развоју ове локалне заједнице којој су потребна додатна улагања да би почела фино да изгледа, што се већ може примијетити. Ово је специфично мјесто због трагедије која се десила, али и мјесто које даје шансу да се помиримо, да га не дијели бол, него да се поштује и уважава и да сви одговорни за било који злочин одговарају - рекао је Додик и изразио велику захвалност Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу за свесрдну помоћ Сребреници и без које многе ствари не би било могуће урадити.

Вулин је у обраћању на свечаној сједници Скупштине општине рекао да Сребреница напредује на добробит свих људи који у њој живе.

- Овде се отварају нова радна места за све људе без обзира на веру и нацију, граде се нови вртићи и путеви и сада се види да је било погрешно говорити да Србин не сме да буде начелник Сребренице. Добар човек смије да буде све за шта га изаберу његови суграђани. Захваљујем предсједнику и Влади РС на изванредној сарадњи са Србијом и што воде рачуна о сваком дијелу Српске и што помажу да се очува мир и стабилност, што је за Србију најважније. За нас нема већег интереса него да мир, сигурност и стабилност на овим просторима буду сачувани - рекао је Вулин.

Он је изразио дубоко поштовање за бол сваке мајке Сребренице и затражио да на исти начин поштује и разумије бол сваке мајке Братунца и Подриња гдје су страдали Срби.

- Само истина и потпуно исто разумевање трагедије и бола сваке мајке може да нам помогне да наставимо даље - рекао је Вулин.

Грујичић је честитао суграђанима Дан општине, а добитницима општинских признања пожелио наставак успјешне сарадње. Говорећи о резултатима рада општинске управе, Грујичић је рекао да је Сребреница на добром путу да врати стари сјај.

- Захвални смо владама РС и Србије које су помогле да реализујемо инфраструктурне и друге пројекте од којих ће корист имати сви наши грађани - рекао је Грујичић и подсјетио да је Србија донирала Сребреници пет милиона евра.

Након свечане сједнице изведен је културно-умјетнички програм који су приредили чланови Српског културно-умјетничког друштва "Свети деспот Стефан Лазаревић" из Сребренице.

Истина за боље сутра

Александар Вулин је истакао да је прије двије године на комеморацији у Поточарима код Сребренице био извршен покушај убиства Александра Вучића.

- Вучић који искрено воли ове људе, који је овде дошао у име Србије да понуди руку помирења, дочекан је покушајем убиства. Било би добро за све да се сазна ко је покушао да убије тадашњег премијера Србије и зашто нико не одговара за такво нешто. Верујем да би та једноставна истина помогла бољим односима наших земаља и наших народа - истакао је Вулин.

Признања

Скупштина општине Сребреница је осим Плакете са златним грбом која је уручена Милораду Додику додијелила још три висока признања. Члану Предсједништва БиХ из РС Младену Иванићу и Развојном програму Уједињених нација (УНДП) додијељене су плакете са сребрним, а Међународној организацији "Емаус" са бронзаним грбом. Нико, осим Додика, од наведених није дошао да прими признање.

Бошњачки одборници бојкотовали су свечану сједницу због додјеле признања Додику, али је већи број грађана бошњачке националности присуствовао засједању парламента.

Отворено 25 радних мјеста

Милорад Додик, Александар Вулин и Младен Грујичић отворили су погон "Економик групе" из Београда за производњу грађевинских контејнера у Поточарима код Сребренице у коме је посао добило 25 радника.

Власник фирме Бојан Ранкић је рекао да је имао изврсну подршку општине и да је са лакоћом обезбиједио све потребне сагласности и дозволе за почетак рада. Додик је рекао да је ово примјер који показује успјешан рад начелника општине и подршку Србије и РС Сребреници. Вулин је изразио задовољство што је инвеститор из Србије. Грујичић је честитао инвеститору и захвалио предсједницима РС и Србије на подршци.

Кутак за 180 дјеце

Нови савремени вртић у Сребреници чију је изградњу финансирала Србија омогућиће смјештај већег броја дјеце.

У нови објекат ускоро ће преселити малишани из обданишта "Полетарац". Младен Грујичић је рекао да је капацитет обданишта 180 мјеста и пожелио да се ускоро укаже потреба за његово проширење.

Милорад Додик је пожелио дјеци добро здравље и радосно дјетињство. Александар Вулин је рекао да је презадовољан што је средствима Владе Србије изграђено модерно дјечије обданиште, те да Србија не пита како се зову дјеца која ће боравити у овој установи, већ жели да сви имају исти третман и услове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана