Сребреница без новца јер су сагласност на услов дали српски министри

Срна
Сребреница без новца јер су сагласност на услов дали српски министри

Сарајево - Савјет министара донио је данас, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, одлуку о одобравању средстава општини Сребреница за приоритетне инфраструктурне пројекте у износу од пола милиона КМ, уз услов да средства буду реализована једногласном одлуком СО.

Према сазнањима Срне, ово је први пут да одлука Савјета министара о одобравању средстава за неку општину буде условљена доношењем једногласне одлуке неке локалне скупштине.

“На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа донесена је и одлука о одобравању средстава општини Сребреница за приоритетне инфраструктурне пројекте, утврђене једногласном одлуком Скупштине општине Сребреница, у износу 500.000 КМ”, пише у тој одлуци, саопштено је из Савјета министара.

Општина Сребреница недавно је остала и без обећана два милиона КМ донаторских средстава.

Средства од два милиона КМ на инвестиционо-развојној конференцији у Сребреници, у новембру 2015. године, обећао је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекавши да ће подржати локалне инфраструктурне пројекте, али тај новац никада није стигао.

Начелник општине Сребреница Ненад Грујичић изјавио је раније да је и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић упознат о томе да су из Савјета министара обећана два милиона КМ за помоћ Сребреници, те нагласио да општина посједује доказе о кореспонденцији која је вођена.

Грујичић је рекао и да је 27. јуна прошле године са предсједником сребреничког СДС-а Момчилом Цвјетиновићем био на састанку са Шаровићем у Сарајеву и да су тада разговарали о тим средствима, о могућности наплате накнаде за потопљено земљиште и граничном прелазу у Скеланима.

“У јавности је касније објављена информација да Сребреница нема пројеката за утрошак тих средстава и ми смо доставили 28 локалних пројеката за која су нам потребна средства да их реализујемо, али званични одговор никада нисмо добили од Савјета министара”, појаснио је Грујичић.

Он је додао да је општина Сребреница више пута упућивала дописе Савјету министара и интересовала се за средства, али да одговор нису добили.

Шаровић је тврдио да Савјету министара никада није предочено да је неко у име ове институције на Инвестиционо-развојној конференцији 2015. године у Сребреници обећао издвајање два милиона КМ за развој те локалне заједнице.

Он је рекао да не искључује да су тада обећана средства, али да треба питати оног ко је тада говорио у име Савјета министара.

И Звиздић је тврдио да никад није рекао да ће бити издвојена два милиона КМ за инфраструктурне пројекте у општини Сребреница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана