Srboljub Živanović: U Jasenovcu stradalo 110.000 žena i djece

Svjetlana Tadić
Srboljub Živanović: U Jasenovcu stradalo 110.000 žena i djece

Genocid nad Srbima je počeo pre 1941. godine i nije završen 1945. godine, ali do sada nikada nije doneta deklaracija o stradanju Srba zbog čega smo to mi odlučili uraditi.

Izjavio je to u intervjuu za "Glas Srpske" član Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu Srboljub Živanović.

- U deklaraciji o genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska, naći će se podaci da je u Jasenovcu stradalo 110.000 žena i dece. Biće detaljno opisano kako su deca mučena, kako su ih bacali u vazduh pa dočekivali na bajonete, vezivali na grudi majki, a zatim ih ubijali - istakao je Živanović.

* GLAS: Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu najavila je donošenje deklaracije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska?

ŽIVANOVIĆ:Genocid nad Srbima je počeo pre 1941. godine i nije završen 1945. godine. Genocid je nastavljen i prisilnim preseljavanjem stanovništva sa ovih prostora u druge krajeve. Za vreme bivše Jugoslavije se nije smelo govoriti o Jasenovcu i o stradanju Srba, pa smo imali novi genocid za vreme poslednjeg građanskog rata. Zbog svega toga Međunarodna komisija je smatrala da se mora doneti deklaracija o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima, jer su se desila grozna i masovna ubijanja. Deklaracija će biti usvojena na petoj Međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu u sredu u Banjaluci.

* GLAS: Šta konkretno sadrži deklaracija?

ŽIVANOVIĆ: U deklaraciji će se naći podaci da je u Jasenovcu stradalo 110.000 žena i dece. Nezavisna Država Hrvatska je bila jedina zemlja na svetu koja je imala koncentracioni logor za malu decu, koji je bio podeljen na četiri dela u kojima su deca razvrstavana prema godinama starosti. Komisija je došla do 75.000 imena i prezimena dece, a koliko ih je zaista stradalo u pećima i grobnicama ili bačeno u Savu nikada se tačno neće saznati. Biće detaljno opisano kako su deca mučena, kako su ih bacali u vazduh pa dočekivali na bajonete, vezivali na grudi majki, a zatim ih ubijali. Najgore od svega je što su u tome učestvovali katolički sveštenici, kojih je, prema američkim izvorima, u NDH bilo 1.400. Komisija je, međutim, došla do 1.171 imena sveštenika. Rimokatolička crkva se nikada nije ogradila od tih zločina.

* GLAS: Koliko je deklaracija značajna za žrtve na koje se odnosi i za buduće pisanje istorije?

ŽIVANOVIĆ: Do sada nikada nije doneta nijedna deklaracija o stradanju Srba. Ona će biti poslata parlamentima svih zemalja u svijetu i međunarodnim organizacijama. Koliko će nama trebati vremena da se probijemo sa deklaracijom, ne znam, ali se nadam da nećemo čekati 100 godina. O svemu tome ne bi trebalo govoriti da i danas u Hrvatskoj ne postoji jaka mržnja prema svakome ko nije katolik, i da ne žele da Hrvatska bude očišćena od drugih naroda. Deklaraciju donosimo zbog toga da nove generacije shvate kakvo je zlo genocid.

* GLAS: Već dugo živite u Londonu i predajete na svjetskim univerzitetima. Kako stranci gledaju na stradanja koja su se dešavala na Balkanu?

ŽIVANOVIĆ: Imao sam nedavno predavanje u jednoj manjoj jevrejskoj zajednici i saznao sam da oni nikada nisu čuli za Jasenovac. Mi smo mala zemlja i mislimo da smo važni u svetu, ali nismo i nije nikakvo čudo što mnogi ne znaju šta se ovde dešavalo. Retki pojedinci su zainteresovani da se bave Jasenovcem. Iznenadilo me da u Rusiji ima veoma malo znanja o Jasenovcu i malo dokumenata. Sa druge strane, dobro je da u svetu ima grupa koja se bavi Srebrenicom i koja pokušava da dokaže da Srebrenica nije bila onakva kakva se prikazuje u medijima. Postoje i američki stručni časopisi koji našim ljudima ne dolaze pod ruku, a u kojima se govori istina o Srebrenici.

Balkan

* GLAS: Ima li nade za dugoročni mir na Balkanu u koji stručnjaci mnogo sumnjaju?

ŽIVANOVIĆ: Nade nema sve dok se ne otkrije prava istina o prošlosti. Treba se otkriti šta se dešavalo i ko je za to odgovoran. Lideri mogu da pričaju šta žele, ali oni nemaju pravo da opraštaju u ime žrtava koje leže u Donjoj Gradini i u Jasenovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana