Србољуб Живановић: У Јасеновцу страдало 110.000 жена и дјеце

Србољуб Живановић: У Јасеновцу страдало 110.000 жена и дјеце 22.05.2011 21:00 | Свјетлана Тадић

Геноцид над Србима је почео пре 1941. године и није завршен 1945. године, али до сада никада није донета декларација о страдању Срба због чега смо то ми одлучили урадити.

Изјавио је то у интервјуу за "Глас Српске" члан Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић.

- У декларацији о геноциду над Србима у Другом свјетском рату, који је починила Независна Држава Хрватска, наћи ће се подаци да је у Јасеновцу страдало 110.000 жена и деце. Биће детаљно описано како су деца мучена, како су их бацали у ваздух па дочекивали на бајонете, везивали на груди мајки, а затим их убијали - истакао је Живановић.

* ГЛAС: Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу најавила је доношење декларације о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату који је починила Независна Држава Хрватска?

ЖИВAНОВИЋ:Геноцид над Србима је почео пре 1941. године и није завршен 1945. године. Геноцид је настављен и присилним пресељавањем становништва са ових простора у друге крајеве. За време бивше Југославије се није смело говорити о Јасеновцу и о страдању Срба, па смо имали нови геноцид за време последњег грађанског рата. Због свега тога Међународна комисија је сматрала да се мора донети декларација о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима, јер су се десила грозна и масовна убијања. Декларација ће бити усвојена на петој Међународној конференцији о Јасеновцу у среду у Бањалуци.

* ГЛAС: Шта конкретно садржи декларација?

ЖИВAНОВИЋ: У декларацији ће се наћи подаци да је у Јасеновцу страдало 110.000 жена и деце. Независна Држава Хрватска је била једина земља на свету која је имала концентрациони логор за малу децу, који је био подељен на четири дела у којима су деца разврставана према годинама старости. Комисија је дошла до 75.000 имена и презимена деце, а колико их је заиста страдало у пећима и гробницама или бачено у Саву никада се тачно неће сазнати. Биће детаљно описано како су деца мучена, како су их бацали у ваздух па дочекивали на бајонете, везивали на груди мајки, а затим их убијали. Најгоре од свега је што су у томе учествовали католички свештеници, којих је, према америчким изворима, у НДХ било 1.400. Комисија је, међутим, дошла до 1.171 имена свештеника. Римокатоличка црква се никада није оградила од тих злочина.

* ГЛAС: Колико је декларација значајна за жртве на које се односи и за будуће писање историје?

ЖИВAНОВИЋ: До сада никада није донета ниједна декларација о страдању Срба. Она ће бити послата парламентима свих земаља у свијету и међународним организацијама. Колико ће нама требати времена да се пробијемо са декларацијом, не знам, али се надам да нећемо чекати 100 година. О свему томе не би требало говорити да и данас у Хрватској не постоји јака мржња према свакоме ко није католик, и да не желе да Хрватска буде очишћена од других народа. Декларацију доносимо због тога да нове генерације схвате какво је зло геноцид.

* ГЛAС: Већ дуго живите у Лондону и предајете на свјетским универзитетима. Како странци гледају на страдања која су се дешавала на Балкану?

ЖИВAНОВИЋ: Имао сам недавно предавање у једној мањој јеврејској заједници и сазнао сам да они никада нису чули за Јасеновац. Ми смо мала земља и мислимо да смо важни у свету, али нисмо и није никакво чудо што многи не знају шта се овде дешавало. Ретки појединци су заинтересовани да се баве Јасеновцем. Изненадило ме да у Русији има веома мало знања о Јасеновцу и мало докумената. Са друге стране, добро је да у свету има група која се бави Сребреницом и која покушава да докаже да Сребреница није била онаква каква се приказује у медијима. Постоје и амерички стручни часописи који нашим људима не долазе под руку, а у којима се говори истина о Сребреници.

Балкан

* ГЛAС: Има ли наде за дугорочни мир на Балкану у који стручњаци много сумњају?

ЖИВAНОВИЋ: Наде нема све док се не открије права истина о прошлости. Треба се открити шта се дешавало и ко је за то одговоран. Лидери могу да причају шта желе, али они немају право да опраштају у име жртава које леже у Доњој Градини и у Јасеновцу.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица