Srbima uzurpiranazagarantovana mjesta u Generalnom sekretarijatu

Željka Domazet
Srbima uzurpiranazagarantovana mjesta u Generalnom sekretarijatu

Sarajevo - Srbi u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH najmalobrojniji su među zaposlenima kada je riječ o konstitutivnim narodima, čija je zastupljenost jasno propisana i trebalo bi da je poštuju sve institucije.

U Generalnom sekretarijatu, koji opslužuje Savjet ministara BiH, sredinom prošlog mjeseca bilo je 48 zaposlenih, mada je sistematizacijom radnih mjesta predviđeno da na platnom spisku ima 60 ljudi.

Podaci o nacionalnoj strukturi, koji su dostavljeni kao odgovor na pitanje poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića, pokazuju da u Generalnom sekretarijatu radi 17 Bošnjaka ili 35,42 odsto, dok su drugi po brojnosti Hrvati sa 15 zaposlenih, što čini 31,25 odsto radne snage. Srbi su na trećoj poziciji sa 13 zaposlenih ili 27,08 procenata, a troje je iz reda ostalih, što čini 6,25 odsto.

Na osnovu popisa stanovništva iz 1991. godine, čiji se rezultati koriste prilikom popunjavanja pozicija i uspostavljanja nacionalnog balansa u institucijama BiH, u ukupnom broju zaposlenih i na rukovodećim mjestima trebalo bi da bude 31,38 odsto Srba, 43,65 odsto Bošnjaka i 17,31 procenat Hrvata. U ovom slučaju jasno je da su Hrvati zauzeli više pozicija nego što im pripada i time oštetili Srbe i Bošnjake.

Debalans na štetu Srba je prisutan i među rukovodećim državnim službenicima. Na pet tih pozicija nalaze se dva Hrvata i po jedan Srbin, Bošnjak i pripadnik ostalih naroda.

Među rijetkim sektorima gdje su Srbi ravnopravni su odsjeci Generalnog sekretarijata Savjeta ministara. Po dvije šefovske pozicije zaposjeli su Srbi i Bošnjaci, a na jednoj je Hrvat.

Bošnjaci dominiraju po broju stručnih savjetnika i od 12 pozicija zauzeli su pet, dok su po tri iz srpskog i hrvatskog naroda, a jedan se izjašnjava kao ostali. Među višim stručnim saradnicima u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara nema nijednog Srbina, jedan je Bošnjak, a dvojica Hrvati. Od sedam pozicija stručnih saradnika u Generalnom sekretarijatu tri su zauzeli Bošnjaci, a po dvije Srbi i Hrvati. Među 16 ostalih zaposlenih po pet je Srba, Hrvata i Bošnjaka, a jedan je iz reda ostalih.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović rekao je da je nedopustivo da u institucijama BiH ni nakon toliko godina otkako funkcionišu nije ispoštovana nacionalna struktura kada je riječ o zapošljavanju.

- Generalni sekretarijat Savjeta ministara je važna institucija. I u toj i u drugim institucijama morao je biti ispoštovan nacionalni balans, ali je tu drastično narušen nacionalni balans na štetu Srba. Čudi me da Savez za promjene, kad je već ovaj mandat iskoristio uglavnom na zapošljavanje svog kadra, nije uradio ništa na ispravljanju tog disbalansa. Ako se tome doda činjenica da se kao ostali uglavnom izjašnjavaju Bošnjaci, onda je jasno koliki je taj disbalans - rekao je Prodanović.

On je podsjetio da institucije BiH prilikom zapošljavanja moraju da se drže rezultata popisa stanovništva iz 1991. godine.

- To je trebalo učiniti i u Generalnom sekretarijatu, koji je isuviše važna institucija da ne bi vodili računa da struktura zaposlenih prati popis stanovništva - rekao je Prodanović.

Mehmedović je rekao da je tek dobio odgovor na pitanje koje je uputio i da ne može da ga komentariše dok sve detaljno ne bude analizirao.

Izuzetak

Jednom državnom službeniku iz bošnjačkog naroda koji se nalazi na funkciji šefa odsjeka odobreno je odsustvo iz državne službe s pravom povratka na isto ili slično radno mjesto u roku od mjesec od dana prestanka dužnosti na koju je imenovan. Stoga u ukupnom broju zaposlenih u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH on nije naveden u spisku zaposlenih.

Procenat pozicija u Generalnom sekretarijatu

Bošnjaci 35,42%

Hrvati 31,25%

Srbi 27,08%

Procenat pozicija zagarantovan popisom iz 1991. godine

Bošnjaci 43,65%

Srbi 31,38%

Hrvati 17,31%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana