Србима узурпираназагарантована мјеста у Генералном секретаријату

Жељка Домазет
Србима узурпираназагарантована мјеста у Генералном секретаријату

Сарајево - Срби у Генералном секретаријату Савјета министара БиХ најмалобројнији су међу запосленима када је ријеч о конститутивним народима, чија је заступљеност јасно прописана и требало би да је поштују све институције.

У Генералном секретаријату, који опслужује Савјет министара БиХ, средином прошлог мјесеца било је 48 запослених, мада је систематизацијом радних мјеста предвиђено да на платном списку има 60 људи.

Подаци о националној структури, који су достављени као одговор на питање посланика СДА Шемсудина Мехмедовића, показују да у Генералном секретаријату ради 17 Бошњака или 35,42 одсто, док су други по бројности Хрвати са 15 запослених, што чини 31,25 одсто радне снаге. Срби су на трећој позицији са 13 запослених или 27,08 процената, а троје је из реда осталих, што чини 6,25 одсто.

На основу пописа становништва из 1991. године, чији се резултати користе приликом попуњавања позиција и успостављања националног баланса у институцијама БиХ, у укупном броју запослених и на руководећим мјестима требало би да буде 31,38 одсто Срба, 43,65 одсто Бошњака и 17,31 проценат Хрвата. У овом случају јасно је да су Хрвати заузели више позиција него што им припада и тиме оштетили Србе и Бошњаке.

Дебаланс на штету Срба је присутан и међу руководећим државним службеницима. На пет тих позиција налазе се два Хрвата и по један Србин, Бошњак и припадник осталих народа.

Међу ријетким секторима гдје су Срби равноправни су одсјеци Генералног секретаријата Савјета министара. По двије шефовске позиције запосјели су Срби и Бошњаци, а на једној је Хрват.

Бошњаци доминирају по броју стручних савјетника и од 12 позиција заузели су пет, док су по три из српског и хрватског народа, а један се изјашњава као остали. Међу вишим стручним сарадницима у Генералном секретаријату Савјета министара нема ниједног Србина, један је Бошњак, а двојица Хрвати. Од седам позиција стручних сарадника у Генералном секретаријату три су заузели Бошњаци, а по двије Срби и Хрвати. Међу 16 осталих запослених по пет је Срба, Хрвата и Бошњака, а један је из реда осталих.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић рекао је да је недопустиво да у институцијама БиХ ни након толико година откако функционишу није испоштована национална структура када је ријеч о запошљавању.

- Генерални секретаријат Савјета министара је важна институција. И у тој и у другим институцијама морао је бити испоштован национални баланс, али је ту драстично нарушен национални баланс на штету Срба. Чуди ме да Савез за промјене, кад је већ овај мандат искористио углавном на запошљавање свог кадра, није урадио ништа на исправљању тог дисбаланса. Ако се томе дода чињеница да се као остали углавном изјашњавају Бошњаци, онда је јасно колики је тај дисбаланс - рекао је Продановић.

Он је подсјетио да институције БиХ приликом запошљавања морају да се држе резултата пописа становништва из 1991. године.

- То је требало учинити и у Генералном секретаријату, који је исувише важна институција да не би водили рачуна да структура запослених прати попис становништва - рекао је Продановић.

Мехмедовић је рекао да је тек добио одговор на питање које је упутио и да не може да га коментарише док све детаљно не буде анализирао.

Изузетак

Једном државном службенику из бошњачког народа који се налази на функцији шефа одсјека одобрено је одсуство из државне службе с правом повратка на исто или слично радно мјесто у року од мјесец од дана престанка дужности на коју је именован. Стога у укупном броју запослених у Генералном секретаријату Савјета министара БиХ он није наведен у списку запослених.

Проценат позиција у Генералном секретаријату

Бошњаци 35,42%

Хрвати 31,25%

Срби 27,08%

Проценат позиција загарантован пописом из 1991. године

Бошњаци 43,65%

Срби 31,38%

Хрвати 17,31%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана