Srbima naduvane kazne, Bošnjacima olakšice

Goran Maunaga
Srbima naduvane kazne, Bošnjacima olakšice

Sarajevo - Sud i Tužilaštvo BiH godinama izbjegavaju sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava i predmete ratnih zločina u kojima su procesuirani Srbi ne vode po Krivičnom zakonu SFRJ, dok to istovremeno čine u slučajevima u kojima se sudi Bošnjacima.

Evropski sud za ljudska prava donio je 18. jula 2013. godine odluku prema kojoj Sud BiH ne može retroaktivno primjenjivati Krivični zakon BiH iz 2003. godine i da mora suditi na osnovu Krivičnog zakona SFRJ, koji je važio u vrijeme kada je počinjen ratni zločin. Sud BiH je, međutim, nastavio da Srbe osuđuje za zločin protiv čovječnosti, iako to krivično djelo nije predviđeno Krivičnim zakonom SFRJ, već samo Krivičnim zakonom BiH. Zbog toga Srbi dobijaju i mnogo veće kazne od Bošnjaka, jer je to jedan od najtežih oblika ratnih zločina. S druge strane, nijedan Bošnjak nije optužen ni osuđen za zločin protiv čovječnosti. Pored toga predmeti u kojima su ratni zločin počinili Bošnjaci završili su uglavnom na nižim sudskim instancama koje im sude po blažem Krivičnom zakonu SFRJ.

Sud BiH je predmete ratnog zločina protiv Redže Balića, Safeta Bukvića, Melvedina Čauševića, Seada Hakalovića i Azema Ibrovića prebacio Kantonalnom sudu u Mostaru. Predmeti protiv Huseina Begića i drugih i Hasana Ičanovića završili su u Kantonalnom sudu u Bihaću. Proces protiv Hedina Džambegovića ustupljen je Kantonalnom sudu u Goraždu, protiv Rešada Mujkića Kantonalnom sudu u Odžaku, Suada Ramića Kantonalnom sudu u Travniku, a Azemina Sadikovića Kantonalnom sudu u Sarajevu. Za predmete u kojima su optuženi Esed Kočić, Miralem Čolić, Fikret Mrkonjić i Mirza Dedić Sud BiH je takođe donio rješenje o prebacivanju na niži nivo.

Sud BiH je po Krivičnom zakonu SFRJ za ratni zločin osudio Edina Džeku na 13 godina, Suada Kapića i Sulju Karajića na po 12, Zijad Kurtović i Eso Macić su dobili po 11, Ibro Macić deset, Senad Dautović sedam, Zajim Laličić i Veiz Bjelić šest, Rasema Handanović pet i po, a Nisvet Gasalo i Musajib Kukavica po četiri godine zatvora.

S druge strane, primjenom strožeg Krivičnog zakona BiH Božidar Kuvelja je osuđen na 20 godina, Zoran Dragičević na 11, a visoke kazne su po istom principu dobili i Radoslav Knežević, Milorad Škrbić, Saša Zečević, Marinko Ljepoja, Dušan Janković, Zoran Goronja, Vlastimir Golijan i mnogi drugi. Tužilaštvo BiH prošle godine je podiglo optužnicu po Krivičnom zakonu BiH protiv Radomira Pantića, Blagoja Vojvodića, Branka Jolovića, Milomira Milševića, Nenada Vukotića, Nikole Lošića i Čede Bogičevića.

Sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenko Ružić osudio je po Krivičnom zakonu BiH Ranka Boljaka, dok je sudeći po Krivičnom zakonu SFRJ oslobodio Samira Bejtića.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić potvrđuje da i nakon presude Evropskog suda za ljudska prava pravosuđe na nivou BiH u kvalifikacije krivičnih djela stavlja i zločin protiv čovječnosti koji je propisan u Krivičnom zakonu BiH, ali ne i u zakonu iz SFRJ koji treba da primjenjuje.

- To rade samo zato da Srbima izriču drakonske kazne. To je izmišljeno krivično djelo da bi Srbi bili osuđivani na što veće kazne zatvora. Ono se isključivo primjenjuje protiv Srba, to pokazuje i statistika. Radi se o prljavoj namjeri da se krivična djela koja su počinili Srbi predstave kao dio širokog i sistematičnog napada, da bi kroz kvalifikaciju takvog krivičnog djela, koje svrstavaju po rangu odmah iza genocida, pored izricanja najstrožih kazni na teret srpskom narodu stavili i navodne teške zločine - kaže Kojić.

Advokat Milan Romanić kaže da su krivična djela u mnogim predmetima protiv Srba, kada je postalo izvjesno da će Evropski sud za ljudska prava donijeti odluku, prekvalifikovana u zločin protiv čovječnosti.

- To je rađeno s ciljem izricanja što većih kazni za optužene Srbe. Nijedan pripadnik bošnjačkog naroda nije optužen za zločin protiv čovječnosti - kaže Romanić.

Kazna

Udruženje porodica osumnjičenih, optuženih i osuđenih pripadnika Vojske i MUP-a RS za ratne zločine u Sudu BiH zahtijeva da predstavnici srpskog naroda u institucijama BiH preduzmu sve da bude primijenjen Krivični zakon SFRJ, a ne zakon BiH iz 2003. godine.

- Posebno je neprihvatljiva primjena člana 172 Krivičnog zakona BiH (zločin protiv čovječnosti), jer je prema tom članu osuđeno više od 90 odsto Srba za ratne zločine. U svim novim predmetima Srbi se optužuju po tom članu, jer je Krivičnim zakonom BiH propisana kazna do 45 godina zatvora - kažu u udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana