Србима и Американцима различито пресудили

nezavisne.com
Србима и Американцима различито пресудили

Бањалука, Лондон - Међународно право недосљедно је у одлучивању о правној одговорности неке земље зато што је пружала помоћ једној од зараћених фракција у другој земљи, због чега је неизвјесно да ли би се икад Русији могло судити ако би било недвосмислено доказано да је умијешана у обарање малезијског авиона у Украјини, наводи BBC у својој правној анализи.

Наиме, како је објашњено у експертском тексту овог угледног британског сервиса, Међународни суд правде је 1986. године ослободио САД одговорности за умијешаност у грађанском рату у Никарагви и помагања побуњеницима против тамошње владе.

Истовремено, како се истиче, у сличним околностима Хашки трибунал је прогласио Србију одговорном за помагање у побуни Срба у БиХ против тадашње власти у БиХ, коју Срби нису признавали.

"Међународни суд правде није имао никакву сумњу да су САД подржавале побуњенике у Никарагви који су починили ратне злочине, али је пресудио да САД не могу за то бити одговорне. Суд је одлучио да учешће САД у том рату кроз финансирање, организовање, обуку, дотурање оружја и опреме побуњеницима, иако је било одлучујуће, није довољно да би САД биле проглашене одговорним за дјела почињена од стране побуњеника", објашњено је у тој судској одлуци.

Како је наведено, ова одлука је одмах постала позната као "тест ефективне контроле", који поставља врло високе стандарде приликом одлучивања да ли се страна држава може сматрати одговорном за дјела побуњеника у другој држави које подржава.

"У врло хипотетичком случају, ако би руски предсједник Владимир Путин и руска влада били позвани као оптужени пред овим судом, ако би био примијењен овај стандард, не би имали никаквог разлога за бригу", наведено је у анализи.

У случају Срба и Србије, BBC подсјећа да је донесено потпуно другачије рјешење, иако се ради о сличним околностима, када је Трибунал, како се подсјећа, одлучивао о томе да ли се југословенска влада може сматрати одговорном за дјела босанских Срба у Босни које је подржавала.

"У околностима када се докаже да је држава имала улогу у организовању, координисању или планирању војних активности милитаристичке групе, та држава се може сматрати одговорном. Због тог се дјела те групе могу де факто сматрати дјелима поменуте државе без обзира на то да ли је било специфичне наредбе од стране државе", наведено је у пресуди 1999. године Србину Душку Тадићу.

Како је истакнуто, ова одлука је у међународном праву постала позната као "тест укупне контроле".

"Уколико би био примијењен овај тест, руски званичници би у случају утврђивања одговорности тешко могли избјећи одговорност", наведено је у анализи.

BBC је навео да међународни правни стручњаци већ дуже од деценије воде једну од најжучнијих правних дебата о ова два конкретна случаја и преседана.

"Групе за заштиту људских права углавном преферирају други тест, док би се све владе радије одлучиле за први", закључио је BBC.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана