Srbiji i BiH 195 miliona evra od EU

SRNA
Srbiji i BiH 195 miliona evra od EU

Brisel - Komesar za proširenje EU Štefan File najavio je danas u Briselu na međunarodnoj donatorskoj konferenciji da će EU sa 195 miliona evra pomoći da se prevaziđe šteta od poplava, te precizirao da je BiH namijenjeno 85 miliona evra, Srbiji 80 miliona evra, dok je 30 miliona određeno za regionalne projekte vodozaštite, javio je izvještač Srne.

U dijelu donatorske konferencije za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji pod motom "Obnavljamo zajedno" u kojem su zemlje pojedinačno iznosile svoije doprinose, slovenački ministar odbrane Roman Jakič istakao je da je Slovenija već dala 3,6 miliona evra neposredne pomoći, te da će danas obećati dodatnih milina evra za rješavanje stambenih potrebe pogođenog stanovništva, deminiranje i razvoj sistema za upozoravanje i upravljanje vodama.

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je istakao da će njegova zemlja pružiti 400.000 evra dodatne pomoći.

Prestavnica Kanade, koja je do sada izdvojila 800.000 dolara za hitne potrebe poplavama pogođenih područja, danas je obećala dodatnih 100.000 dolara za humanitarnu pomoć.

Švajcarska je obećala dodatnu pomoć od 11,8 miliona evra, Hrvatska 1,25 miliona evra, Mađarska milion evra, Češka 400.000 evra, Grčka 100.000 evra za BiH i 200.000 evra za Srbiju, te Rumunija 100.000 dolara.

Predstavnik Turske danas je objavio da je njegova zemlja odobrila dodanih dva miliona evra pomoći za BiH i 1,35 miliona evra za Srbiju, dok je Italija obećala alocirati dva miliona evra.

Donatorska konferencija je još u toku i predstavnici različitih zemalja objavljuju visinu sredstava za pomoć i rekonstrukciju BiH i Srbije.

Suorganizatori konferencije su Francuska i Slovenija, a ovaj skup će, kako se očekuje, doprinijeti unapređenju saradnje u slučaju poplava i prirodnih nepogoda u regionu, ali i operativne saradnje.

Konferenciji, čiji je domaćin Evropska komisija, prisustvuju u ime Republike Srpske predsjednik Vlade Željka Cvijanović i šef Predstavništva Srpske u Briselu Mario Đuragić.

Procjene potreba za oporavak i sanaciju štete od poplava, koje su zahvatile velike dijelove BiH od 14. do 19. maja, pokazuje da ukupne ekonomske posljedice ove katastrofe iznose 3,98 milijardi KM.

Direktna šteta nastala usljed poplava koje su nedavno zadesile Srbiju iznosi 810,1 milion evra, dok gubici iznose 661,9 miliona evra, navodi se u zvaničnom izvještaju o procjeni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana