Србија у ЕУ до 2025. године

Глас Српске
Србија у ЕУ до 2025. године

Београд - Европска комисија у Нацрту стратегије за проширење ЕУ предвиђа да би Србија могла да постане чланица ЕУ до 2025. године, при чему до 2023. године треба да затвори сва преговарачка поглавља, а до краја 2019. године постигне споразум о нормализацији односа са Приштином, јавила је Радио-телевизија Србије /РТС/.


Позивајући се на изворе упућене у садржај Нацрта, РТС наводи да ће овај документ бити усвојен у фебруару, а представљаће неку врсту мапе пута до чланства, али без гаранција и аутоматизма у пријему земаља кандидата, ако оне не буде спремне за чланство у предвиђеним роковима.

Извори у Бриселу и наглашавају да је, имајући у виду досадашњи темпо преговора, 2023. година више него амбициозан рок за отварање и затварање свих преговарачких поглавља.

Осим спремности кандидата, проблем за стратегију може бити одсуство подршке земаља чланица ЕУ.

„Очекујем да ће стратегија указати на пут којим земље кандидати треба да иду ка чланству у ЕУ, али и нагласити шта институције ЕУ и земље чланице треба да ураде као подршку партнерима и пријатељима на западном Балкану“, рекао је за РТС извјестилац за Србију Дејвид Макалистер. /крај/јн

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана