Srbija slavi medalju i sprema revanš SAD

M. Zubović, D. Repija
Srbija slavi medalju i sprema revanš SAD

Madrid - Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je ponosan na svoje igrače zbog osvajanja srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Đorđeviću je ovo bio debitantski nastup na klupi nacionalnog tima, a već je postavio novi cilj. Bila je ovo prva medalja za samostalnu Srbiju na SP, a kada se saberu sve medalje i pod imenom SFRJ i SRJ, to je ukupno 11 (pet zlata, četiri srebra, dvije bronze).

- Ponosan sam na moje igrače i srećan sam što sam im trener. Igrali su srcem i sa velikim požrtvovanjem za svoju zemlju. Oni u kreirali ovu priču, pokazali da smo tim i srećan sam što sam bio deo svega ovoga. Niko nije očekivao da ćemo stići do srebrne medalje, a u finalu su nas Amerikanci jednostavno isprašili. Njima su nedostajali samo Lebron Džejms i Kevin Djurent, a mi praktično nemamo NBA igrača u ekipi. Želimo da se sledeće godine na Evropskom prvenstvu izborimo za plasman na Olimpijske igre i možda već u Rio de Žaneiru 2016. ponovo sretnemo sa Amerikancima. Naši igrači će tada biti dve godine stariji i iskusniji - izjavio je Đorđević.

Srbija sa SAD nije igrala od SP 2002, a na OI nije igrala od 2004. godine. U finalu Srbija je prvih pet minuta briljirala i natjerala Amerikance da se zabrinu. Onda je krenula mašina koju je predvodio nepogrešivi Kajri Irving i vrlo brzo riješila pitanje pobjednika.

- Mislim da moramo biti realni, igrali smo protiv ekipe koja je timčina. Ti igrači, ta eksplozivnost, taj talenat, sa tolikom lakoćom igraju košarku. Međutim, verujte mi, izašli smo iz svlačionice spremni da pobedimo, željni da pobedimo. Ne mogu ništa da kažem igračima jer, jednostavno, i emocije i energija, sve se ispraznilo. Napravili smo nekoliko grešaka, a oni su nas kažnjavali sa nekoliko trojki, tačnije njih 11 u prvom poluvremenu, protiv toga nismo mogli. Dali smo 92 poena, na poluvremenu smo rekli da smo dali 41 poen, a gubimo 20 razlike. Stvarno su sve pogodili, igrali su ozbiljno, pokazali su svoju nadmoć, nisu nas potcenili. Jednostavno, moramo da učimo od toga - rekao je Đorđević.

Specifičnost finalne utakmice, u kojoj su Amerikanci rano došli u veliko vođstvo, otvorila je prostor za brojne rotacije u timu pa su svi igrači dobili priliku da se pokažu u finalu.

- Rezultat jeste velik, ali ne bih analizirao utakmicu. Mi kao takmičari nemamo najsrećniju facu u ovom trenutku, ali treba da budemo srećni i ponosni, mislim da je ovo ozbiljan rezultat. Idemo kući ponosni i srećni, da proslavimo i opustimo se, ovo je bilo naporno za sve - dodao je Đorđević.

Pobjeda od 37 poena razlike nad Srbijom i 129 postignutih poena nisu najbolji učinak u istoriji finala SP. SAD su to ostvarile 1994. kada su pregazile Rusiju 137:91. SAD su na Mundobasketu u Španiji rivale dobijale sa prosječnom razlikom do 33 poena, a finale su riješili pogodivši 11 od prvih 15 šuteva za tri poena. Košarkaši su sinoć trebali da stignu u Beograd, gdje je trebalo da im bude upriličen doček.

Najbolji strijelci

1. Hoze Barea (Portoriko)             22

2. Endrju Bleč (Filipini)   21,2

3. Bojan Bogdanović     (Hrvatska) 21,2

4. Pao Gasol (Španija)         20

5. Luis Skola (Argentina)    19,5

21. Miloš Teodosić (Srbija)        13,6

Poeni ukupno

1. Pau Gasol (Španija)         140

2. Nikolas Batum (Francuska)       131

3. Jonas Valančijunas (Litvanija) 130

4. Džejms Harden (SAD)          128

5. Bojan Bogdanović (Hrvatska)     127

7. Miloš Teodosić (Srbija)          81

 

Procenat šuta

 

1. Kenet Farid (SAD)  63,7%

2. Pau Gasol (Španija)         63,5%

3. Fransisko Garsija (Dominikanska R.)          61,1%

4. Gustavo Ajun (Meksiko)     61%

5. Renaldo Blekmen (Portoriko)   60%

9. Miloš Teodosić (Srbija)          55,4

 

Skokovi

 

1. Endrju Bleč (Filipini)   13,8

2. Hamed Hadadi (Iran)        11,4

3. Gouri Đeng (Senegal)        10,7

4. Janis Burusis (Grčka)       9,2

5. Luis Skola     (Argentina)         8,5

16. Nemanja Bjelica (Srbija)          6,9

 

Asistencije

 

1. Peteri Koponen (Finska) 5,8

2. Hane Dalmedija (Senegal) 5,3

3. Riki Rubio (Španija)       5,1

4. Eugen Džeter (Ukrajina)     5

5. Miloš Teodosić (Srbija)          4,4             

 

Blokade

 

1. Jong Hjun Li (J. Koreja)    2,6

2. Pau Gasol (Španija)         2,3

3. Entoni Dejvis (SAD)         2,1

4. Jong Kju Kim (J. Koreja)    2

5. Hamadi N'dijaje (Senegal) 1,8

40. Bogdan Bogdanović (Srbija)     0,4

 

Ukradene lopte

 

1. Riki Rubio (Španija)       3,6

2. Mahdi Kamrani (Iran)     2,6

3. Džejms Harden (SAD)          2,1

4. Renaldo Blekmen (Portoriko)   2

5. Kajri Irving (SAD)          1,9

25. Stefan Jović (Srbija)     1,3

 

 

Čestitke iz RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović uputili su čestitke košarkašima Srbije povodom osvajanja srebrne medalje na SP. Njima se pridružila i ministar porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović.

- U ime građana Republike Srpske i u svoje ime čestitam vam osvojeno drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u košarci. Želim vam dobro zdravlje, puno sportske sreće i još mnogo uspješnih prvenstava - navodi se u Dodikovoj čestitki.

 

Kapiten otišao sa srebrom oko vrata

 

Sa srebrnom medaljom oko vrata dugogodišnji kapiten Srbije Nenad Krstić odlučio je da se oprosti od njemu najdražeg dresa.

Novi centar Anadolu Efesa u nacionalnom timu je od 2004, a od 2009. godine bio je predvodnik na terenu.

- To je to, ovo je moja poslednja godina u reprezentaciji.  Videli ste sve. Finale je bilo teško za nas, teško je igrati sa ovakvim igračima, dosta su mlada ekipa, baziraju igru na tranziciji. Pogodili su mnogo šuteva za tri poena. Ubacili su čak 11 trojki u prvom delu i bilo je veoma teško za nas da se vratimo u igru. Nismo ispoštovali i neke dogovore iz svlačionice i to je to - kazao je kapiten "orlova".

Krstić je osvajanje srebrne medalje ocijenio kao veliki uspjeh.

- Drugi smo na svetu posle toliko godina. Vraćamo se polako na stare staze uspeha. Ovo dosta znači za našu košarku, a prvenstveno za nas - zaključio je Krstić.

Momak rođen u Kraljevu prije 31 godinu sa Srbijom je osvojio dva srebra. Prvu medalju osvojio je na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine. Ostaće upamćen kao čovjek koji nikada nije odbio da igra za nacionalni tim, čak i kada je bio povrijeđen kao sada u Španiji, a nastupao je čak i u kvalifikacijama za evropska i svjetska prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana