Srbija šalje novih 8,4 miliona evra u Srpsku

Vedrana Kulaga
Srbija šalje novih 8,4 miliona evra u Srpsku

Beograd - Republika Srbija je odlučila da izdvoji novih 8,4 miliona evra za pomoć opštinama i gradovima u Republici Srpskoj, a novac će ponovo biti usmjeren za obnovu i izgradnju vrtića, domova zdravlja i drugih važnih infrastrukturnih projekata.

Srbija je prošle i pretprošle godine, kroz dvije donacije vrednije od 11 miliona evra, pomogla realizaciju istih i sličnih projekata u Srpskoj, a nova donacija objelodanjena je juče nakon sastanka člana Predsjedništva BiH iz Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

Srbija želi, kako je rečeno, u toku ove godine da pomogne svakoj opštini u Srpskoj, ali i u Federaciji, ako dobije zahtjeve, pa i u opštinama koje nisu većinski srpske. Dogovoreno je da ove godine, novcem iz budžeta Srbije, bude izgrađen vrtić u Gradišci, vrtić i ambulanta u mjesnoj zajednici Petrićevac u Banjaluci te omladinski kamp u Šipovu. Rekonstrukcija škola je planirana u Mrkonjić Gradu, Tesliću, Doboju i Šamcu te vrtića u Vlasenici.

Novac bi trebalo da bude usmjeren i za rekonstrukciju Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici, za izgradnju doma za stara lica u Novom Gradu, dok bi u Prnjavoru trebalo da budu rekonstruisani mokri čvorovi u osnovnoj školi, a u Kneževu rekonstruisan Dom zdravlja. U Tesliću, Brodu i Šamcu u planu su rekonstrukcije škola, a u Doboju je cilj dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju.

U Pelagićevu će biti rekonstruisana ambulanta porodične medicine, u Bijeljini građena sportska dvorana u okviru Gimnazije te u okviru škole u Velikoj Obarskoj, a u Zvorniku je u planu rekonstrukcija škole “Sveti Sava” i Doma zdravlja.

U Bratuncu će biti izgrađen objekat za opštinske administrativne službe, a sredstvima Srbije u Šekovićima će biti rekonstruisana osnovna škola. U Istočnom Sarajevu biće rekonstruisan objekat u okviru bolnice “Srbija”, a u Trnovu osnovna škola i sportska sala.

U opštini Pale, na Jahorini, biće izgrađen dom zdravlja, a u Rogatici rekonstruisana škola i dvorana. U Kalinoviku će biti rekonstruisan Dom za starija lica te finansirana nabavka sanitetskih vozila za 15 lokalnih zajednica.

- Dobili smo novi prijedlog od Dodika i Vlade Republike Srpske. Želimo da pomognemo svakoj opštini u Srpskoj, a i opštinama u FBiH, poput Glamoča i Drvara - rekao je Vučić nakon sastanka.

Osvrćući se na dogovorene nove projekte Srbije u Srpskoj, Dodik je naveo da dvije zemlje u kontinuitetu rješavaju ozbiljne probleme za obične ljude u Srpskoj i dodao da je zahvalan Vučiću što pokazuje želju da pomogne Srpskoj.

- Smatram da je ovo jedna snažna podrška ljudima širom Srpske. Sa ovim projektima ćemo kompletirati zamisao da u svakoj opštini u Srpskoj bude jedan od projekata koji je iniciran iz sredstava Srbije, tako da je ideja da Srbija bude prisutna u svakoj opštini Srpske - rekao je Dodik.

Prvi čovjek Gradiške Zoran Adžić rekao je juče za “Glas Srpske” da, u tom gradu, postoji veliki potreba za vrtićem jer imaju više od 200 djece koja čekaju upis. Na području opštine, kaže, postoje dva manja vrtića.

Najavljena rekonstrukcija škole u Tesliću biće, kako je rekao načelnik te opštine Milan Miličević, prvi projekat koji će biti realizovan kroz pomoć vlasti u Srbiji.

Iz Beograda je juče poručeno i da Srbija želi da pomogne u programu podsticanja investicija i najavio pomoć kada je riječ o start apovima za šta je već uplatila 500.000 evra i da će uplatiti još toliko. Vučić je izrazio nadu da će uskoro moći da ode u Banjaluku i razgovara sa malim privrednicima te dodao da je Srbija spremna da dodatno, kroz subvencije, podstakne stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo.

Auto-put

Na sastanku u Beogradu bilo je riječi i o gradnji auto-puta, a poručeno je da će u drugoj polovini juna, oko Vidovdana, početi radovi na auto-putu Beograd - Bijeljina - Sarajevo, od Kuzmina do Sremske Rače.

Aleksandar Vučić je rekao da je sa Miloradom Dodikom govorio i o drugim važnim pitanjima i da su se saglasili da su mir i stabilnost od ključnog značaja za ekonomski napredak i razvoj.

Demonstracije

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić su istakli juče da se Srpska i Srbija zalažu za mir i stabilnost, a bilo je riječi i o demonstracijama koje su proteklih dana bile u Srbiji. Dodik je ocijenio da je Vučić poslao poruku odbrane institucija i državnosti Srbije, što je i među građanima Srpske naišlo na odobravanje.

- Apsolutno je bila vidljiva odbrana pozicije Srbije hrabrim nastupom, što građani Srpske svakako odobravaju - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana