Србија путевима и мостовима учвршћује пријатељство са БиХ

Жељка Домазет
Србија путевима и мостовима учвршћује пријатељство са БиХ

Сарајево, Источно Сарајево - У посјету БиХ дошао сам да бих рекао да БиХ у Србији има правог и искреног пријатеља и да то пријатељство показује кроз поштовање њеног територијалног интегритета, јачање економских, политичких и свих других веза, изјавио је јуче у Сарајеву предсједник Србије Александар Вучић.

Он је стигао у прву званичну посјету БиХ након ступања на дужност 31. маја, а ово је и први Вучићев долазак у неку од земаља региона и прва посјета српског предсједника БиХ након шест година. Свечани дочек уз војне почасти уприличен је испред зграде Предсједништва БиХ, након чега се Вучић састао са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем и члановима Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговићем.

- Чини ми се да смо отворено причали о политичким разликама - рекао је Вучић и додао да је договорено да ће Србија и БиХ подржавати једни друге на европском путу и у међународним организацијама.

Једна од главних тема била су неријешена гранична питања, а Вучић је казао да приводе крају формирање комисије за границу. Предсједник Србије је изразио очекивање да ће бити драматично убрзано рјешавање овог питања и успостављање коначне границе између БиХ и Србије.

- Решено је 97 одсто границе и мислим да смо близу решења и за преосталих три одсто. То би био изванредан сигнал за цели регион и доказали бисмо да смо у стању да се договарамо једни са другима - рекао је Вучић.

Он је истакао да је упутио позив члановима Предсједништва БиХ да до краја године посјете Београд јер је увјерен да ће до тада бити завршене неке важне ствари.

- У том случају упутио бих позив и неким европским званичницима да дођу и да буду заједно са нама у Београду - додао је Вучић.

Разговарано је и о инфраструктурним питањима, повезивању саобраћајницом Београда и Сарајева, олакшавању трговине и заједничком дипломатском наступу БиХ и Србије. Вучић је пренио спремност Србије да реализује неке инфраструктурне пројекте.

- Врло брзо ћемо повезати Београд са Ужицем, а на БиХ је да се определи којом ће трасом ићи брза цеста Сарајево - Београд. Са РС смо се договорили да аутопут иде до Бијељине, а остаје да се у БиХ договоре да ли ће он ићи и од Бијељине до Тузле. Питање брзе цесте Београд - Сарајево је питање БиХ и прихватамо свако решење које договорите - рекао је Вучић и додао да је Србија спремна да реконструише свих 11 мостова који је повезују са БиХ и да ће уложити највише новца до сада у херцеговачку привреду.

Вучић је казао да је питање царинске уније најважније за земље региона и да би то помогло његовом развоју јер би све земље заједно постале значајнији партнер ЕУ него што су неке од европских држава.

- Србија има дуг и обавезу насталу после потапања земљишта због изградње хидроелектрана "Зворник" и "Бајина Башта", у које је само Србија улагала и теку разговори да те обавезе после 25 - 26 година буду измирене. То је велика и важна вест за БиХ - казао је Вучић, који је истакао да дуг није 1,5 милијарди евра као што се спекулише.

Човић је рекао да је разговарано о мноштву тема које оптерећују односе БиХ са сусједима и да је договорен низ заједничких пројеката и да се двије земље међусобно подржавају у многим међународним институцијама у вези са питањима која су значајна за Србију и БиХ.

- Ово је почетак новог односа у сарадњи предсједника Србије и Предсједништва БиХ. Ми у БиХ морамо настојати да сузбијемо кризу и увјерен сам да ће овај долазак помоћи и да ће БиХ изаћи из ње - истакао је Човић.

Вучић је из Сарајева отпутовао у Источно Сарајево, гдје се састао са руководством града са градоначелником Ненадом Вуковићем на челу. Састанку су присуствовали и начелници шест општина које улазе у састав града - Источне Илиџе, Источног Старог Града, Источног Новог Сарајева, Пала, Сокоца и Трнова. Вучић је казао да је на сједници Владе Србије одобрена одлука о изградњи трга и различитих инфраструктурних пројеката у Источном Сарајеву и да ће бити обезбијеђена помоћ за све источносарајевске општине.

Вуковић је рекао да је Вучић најважнији гост који је дошао у овај град од његовог оснивања и захвалио на средствима која је Србија издвојила за РС и Источно Сарајево.

Вучић је потом обишао градилиште болнице и посјетио храм Рођења пресвете Богородице - Саборну цркву у Сарајеву и разговарао са митрополитом дабробосанским Хризостомом.

Вучић ће данас разговарати са руководством Парламента БиХ и предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем.

Напад на Вучића

Драган Човић је рекао да је напад на Александра Вучића у Сребреници био шамар БиХ и да је велика обавеза на институцијама БиХ да открију починиоце и налогодавце.

Вучић је прије Човићевог одговора на ово питање рекао да би му, без жеље да се мијеша, лакше било да оно није постављено и да су му важнији односи између двије земље од онога што се некоме нешто лично догодило.

Пољупци

Вучићу је на сарајевском аеродрому приређен свечани дочек, а дочекали су га министар спољних послова БиХ Игор Црнадак и градоначелник Сарајева Абдулах Скака. Чланови Предсједништва су дочекали Вучића испред зграде ове институције у центру Сарајева. Вучић се прво поздравио са Човићем са којим се пољубио два пута. Након тога услиједио је поздрав са Изетбеговићем са којим се пољубио једном, а потом са Иванићем са којим се пољубио три пута.

Шала на рачун новинара

Добро расположени Човић и Вучић су били поприлично срдачни један с другим, а стигли су се нашалити и на рачун једног новинара који је имао проблема са микрофоном.

- Перо, да ли ти то ниси јео - добацио му је Вучић.

Дочек Сарајлија

Долазак Вучића у Сарајеву је попратило неколико десетина знатижељних грађана, а није забиљежен никакав инцидент. Вучић је то примијетио и захвалио Сарајлијама.

- Данас су ме Сарајлије лепше дочекале него прошли пут. На прсте једне руке сам могао избројати оне који су нешто ружно рекли или гестикулирали. Захваљујем Сарајлијама на дочеку - рекао је Вучић чија је посјета протекла уз велике мјере обезбјеђења.

Заставе и хљеб

Вучић је у Источном Сарајеву дочекан са многобројним заставама Србије и РС те сољу и хљебом. За поклон је добио слику некадашњег митрополита дабробосанског Петра Зимоњића.

Војничке успомене

Вучић је казао да је служио војску у касарни "Славиша Вајнер Чича", а да је униформу задужио у касарни "Слободан Принцип Сељо" у Лукавици.

- Не бих заиста препознао ништа да ми нису показали зграде касарне - казао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана