Srbi traže vraćanje starih naziva ulica u Sarajevu

Željka Domazet
Srbi traže vraćanje starih naziva ulica u Sarajevu

Sarajevo - Srbi se od rata do danas osjećaju nesigurno u FBiH, još uvijek bježe sa svojih ognjišta i taj progon ne prestaje. Migranti iz Azije i Afrike u ovom entitetu imaju bolji status nego Srbi.

Rečeno je ovo u petak u Sarajevu na konferenciji za medije Saveza srpskih udruženja FBiH, Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih RS i Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Predstavljena je inicijativa za promjenu naziva ulica u Kantonu Sarajevo i vraćanje antifašističkih naziva ulicama. Poručeno je da će Sarajevo uskoro slaviti 6. april kao Dan oslobođenja grada, ali da sve vrijeme od rata u BiH vlasti tog grada i druge političke bošnjačke strukture uporno izbjegavaju da kažu da je u oslobađanju Sarajeva 1945. godine učestvovalo 80 odsto srpskih vojnika, pripadnika Petog krajiškog korpusa i Romanijske brigade.

- Takođe, imamo stalne prozivke na račun RS kako su Bošnjacima uskraćena ova ili ona prava, a mi bismo bili veoma zadovoljni ako bismo imali prava u FBiH koliko imaju prava Bošnjaci u Srpskoj - rečeno je na konferenciji.

Srbi povratnici u FBiH treba da popune Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, naglasio je  predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba Đorđe Radanović.

- To bi, uključujući i funkciju potpredsjednika FBiH, trebalo da važi i za ključne pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima vlasti - rekao je Radanović.

On je izrazio nezadovoljstvo i politikom zapošljavanja Srba u FBiH, iako je to pravo srpskom, kao konstitutivnom narodu u BiH, zagarantovano ustavima kantona, ali od rata do danas Srba nema u kantonalnim ministarstvima u procentu definisanom prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

Teheran i ljiljani

Radanović je napomenuo da su imena komandanata jedinica, narodnih heroja Slavka Rodića i Pere Kosorića, kao mnogih drugih narodnih heroja, poput Vojislava Đede Kecmanovića, Vase Miskina, Marije Bursać, Radojke Lakić, Moše Pijade i drugih srpskih heroja i znamenitih ličnosti odavno u Sarajevu zamijenjena imenima iz bošnjačkog korpusa ili po nekom drugom kriterijumu, pa tako danas postoje Teheranski trg, Pehlivanuša, ulica Zlatnih ljiljana, Mladih muslimana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana