Срби траже враћање старих назива улица у Сарајеву

Жељка Домазет
Срби траже враћање старих назива улица у Сарајеву

Сарајево - Срби се од рата до данас осјећају несигурно у ФБиХ, још увијек бјеже са својих огњишта и тај прогон не престаје. Мигранти из Азије и Африке у овом ентитету имају бољи статус него Срби.

Речено је ово у петак у Сарајеву на конференцији за медије Савеза српских удружења ФБиХ, Савеза општинских удружења избјеглих и расељених РС и Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Представљена је иницијатива за промјену назива улица у Кантону Сарајево и враћање антифашистичких назива улицама. Поручено је да ће Сарајево ускоро славити 6. април као Дан ослобођења града, али да све вријеме од рата у БиХ власти тог града и друге политичке бошњачке структуре упорно избјегавају да кажу да је у ослобађању Сарајева 1945. године учествовало 80 одсто српских војника, припадника Петог крајишког корпуса и Романијске бригаде.

- Такође, имамо сталне прозивке на рачун РС како су Бошњацима ускраћена ова или она права, а ми бисмо били веома задовољни ако бисмо имали права у ФБиХ колико имају права Бошњаци у Српској - речено је на конференцији.

Срби повратници у ФБиХ треба да попуне Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, нагласио је  предсједник Одбора за заштиту права Срба Ђорђе Радановић.

- То би, укључујући и функцију потпредсједника ФБиХ, требало да важи и за кључне позиције у законодавној и извршној власти на свим нивоима власти - рекао је Радановић.

Он је изразио незадовољство и политиком запошљавања Срба у ФБиХ, иако је то право српском, као конститутивном народу у БиХ, загарантовано уставима кантона, али од рата до данас Срба нема у кантоналним министарствима у проценту дефинисаном према попису становништва из 1991. године.

Техеран и љиљани

Радановић је напоменуо да су имена команданата јединица, народних хероја Славка Родића и Пере Косорића, као многих других народних хероја, попут Војислава Ђеде Кецмановића, Васе Мискина, Марије Бурсаћ, Радојке Лакић, Моше Пијаде и других српских хероја и знаменитих личности одавно у Сарајеву замијењена именима из бошњачког корпуса или по неком другом критеријуму, па тако данас постоје Техерански трг, Пехливануша, улица Златних љиљана, Младих муслимана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана