Srbi protjerani iz Ministarstva za ljudska prava

Željka Domazet
Srbi protjerani iz Ministarstva za ljudska prava

Sarajevo - Ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac narušava nacionalnu strukturu u tom resoru na štetu Srba, što potvrđuje podatak da je od deset pozicija koje su u rangu pomoćnika ministra samo jedna pripala Srbima.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Dragomir Kovač i istakao da je sedam ovih pozicija dodijeljeno Bošnjacima, a dvije Hrvatima.

On otkriva da u penziju odlazi 15. avgusta, ali da je Semiha Borovac i prije toga, već 6. juna, donijela rješenje o njegovom razrješenju. Na njegovu poziciju će, kaže, doći Nina Mišković, dugogodišnji član SDA, koja je udata za Hrvata, a doskora se izjašnjavala kao Bošnjakinja, a sada po potrebi kao Srpkinja.

Kako kaže, Samra Filipović, koja trenutno obavlja njegovu funkciju jer je on na godišnjem odmoru, istovremeno je i direktorica Agencije za ravnopravnost polova.

Saliha Đudarija, takođe bošnjački kadar, obavlja funkciju pomoćnika ministra za ljudska prava, dok je Kemo Sarač pomoćnik ministra za dijasporu. Dalida Međedović je kao bošnjački kadar pomoćnik ministra za pravne, finansijske i opšte poslove, a Edina Imamović sekretar za zajedničke poslove na posebnom zadatku.

Čelno mjesto Bošnjaci su dobili i u kancelariji za zastupanje BiH pred Sudom u Strazburu, a funkcija agenta pripala je Belmi Skalonić.

Kovač kaže da su Hrvatima pripale pozicije pomoćnika ministra za prava izbjeglica i raseljenih lica, koju obavlja Željka Marković-Sekulić, te internog revizora, koja je u rangu pomoćnika ministra, a obavlja je Davor Polinić.

Jedina pozicija na kojoj su angažovani Srbi je mjesto pomoćnika ministra za projekte i obavlja je Ljiljana Bogdanović.

- Od nekadašnjih 40 odsto ključnih pozicija u ministarstvu koje su pripadale Srbima, sada je to svedeno na samo deset odsto - kaže Kovač.

On konstatuje da će mnogi projekti za obnovu stambenih objekata namijenjenih Srbima propasti zato što Semiha Borovac već godinu odbija da potpiše ugovore o njihovoj realizaciji.

- Riječ je o 14 projekata koji treba da se implementiraju iz kredita Saudijskog razvojnog fonda. Zbog činjenice da je to opstruisano godinu, izvođači radova su zatražili da budu plaćeni 12 odsto više jer su poskupjeli građevinski materijal i svi troškovi. Riječ je o projektima u FBiH gdje žive Srbi. I na ovaj način se, različitim opstrukcijama Borovčeve, vrši etničko čišćenje Srba u Federaciji - konstatuje Kovač.

On kaže da već tri godine u ladici Semihe Borovac stoji spisak članova komisije koja je formirana za realizaciju ugovora između Srpske pravoslavne crkve i BiH.

 - Taj sporazum je potpisan, ali je mrtvo slovo na papiru. S druge strane, javnost se truje pričom da BiH neće da potpiše sporazum s Islamskom zajednicom. Ono što je tim sporazumom predviđeno i zbog čega je on kao takav neprihvatljiv je činjenica da se islamska religija uzdiže na poziciju religije na državnom nivou - kaže Kovač. Dodaje da ga je Borovčeva godinama obmanjivala da je dokument s imenima članova komisije za realizaciju sporazuma sa SPC potpisan i da je zapeo u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara, ali ističe da je to provjeravao i saznao da taj dokument nikada nije ni stigao u tu instituciju. Kovač tvrdi da Borovčeva obmanjuje javnost svojim uspjesima, ali da je zakočen i Regionalni stambeni projekat za koji su na  donatorskoj konferenciji u Sarajevu prije nekoliko godina obezbijeđena 103 miliona evra za izgradnju i obnovu 5.400 stambenih jedinica.

- Taj projekat je trebalo da bude realizovan do kraja prošle godine, a do sada je obnovljeno i izgrađeno 428 stambenih jedinica i kriju se podaci o tome za koga su te kuće izgrađene - kaže Kovač. Konstatuje da je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice stravičan obračun Borovčeve sa kadrovima koji joj se suprotstave ili ukažu na njene greške. Kovač kaže da je na ovu situaciju upozoravao u više navrata, te da se obraćao zamjeniku ministarke Semihe Borovac Predragu Joviću, te ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću i ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću, ali da nije dobio nikakvu podršku.

Semiha Borovac juče se nije javljala na naše pozive.

Ignorisanje Srpske

Dragomir Kovač ističe da zakonski prijedlozi koji se iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice šalju prema Savjetu ministara ne uvažavaju stavove Republike Srpske i njenih institucija.

- Semihu Borovac ti stavovi ne zanimaju. Jedan od primjera je prijedlog zakona o torturi koji je proslijeđen i pored negativnog stava RS. Već su pripremljeni spiskovi ko bi to tražio odštetu. To do sada nije prošlo i ponovo je u programu rada ovog ministarstva. Iako akte pripremam na srpskom, hrvatskom i bošnjačkom, ona potpisuje samo one na bošnjačkom jeziku - kaže Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana