Срби протјерани из Mинистарства за људска права

Жељка Домазет
Срби протјерани из Mинистарства за људска права

Сарајево - Министарка за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац нарушава националну структуру у том ресору на штету Срба, што потврђује податак да је од десет позиција које су у рангу помоћника министра само једна припала Србима.

Рекао је ово за “Глас Српске” секретар Министарства за људска права и избјеглице Драгомир Ковач и истакао да је седам ових позиција додијељено Бошњацима, а двије Хрватима.

Он открива да у пензију одлази 15. августа, али да је Семиха Боровац и прије тога, већ 6. јуна, донијела рјешење о његовом разрјешењу. На његову позицију ће, каже, доћи Нина Мишковић, дугогодишњи члан СДА, која је удата за Хрвата, а доскора се изјашњавала као Бошњакиња, а сада по потреби као Српкиња.

Како каже, Самра Филиповић, која тренутно обавља његову функцију јер је он на годишњем одмору, истовремено је и директорица Агенције за равноправност полова.

Салиха Ђударија, такође бошњачки кадар, обавља функцију помоћника министра за људска права, док је Кемо Сарач помоћник министра за дијаспору. Далида Међедовић је као бошњачки кадар помоћник министра за правне, финансијске и опште послове, а Едина Имамовић секретар за заједничке послове на посебном задатку.

Челно мјесто Бошњаци су добили и у канцеларији за заступање БиХ пред Судом у Стразбуру, а функција агента припала је Белми Скалонић.

Ковач каже да су Хрватима припале позиције помоћника министра за права избјеглица и расељених лица, коју обавља Жељка Марковић-Секулић, те интерног ревизора, која је у рангу помоћника министра, а обавља је Давор Полинић.

Једина позиција на којој су ангажовани Срби је мјесто помоћника министра за пројекте и обавља је Љиљана Богдановић.

- Од некадашњих 40 одсто кључних позиција у министарству које су припадале Србима, сада је то сведено на само десет одсто - каже Ковач.

Он констатује да ће многи пројекти за обнову стамбених објеката намијењених Србима пропасти зато што Семиха Боровац већ годину одбија да потпише уговоре о њиховој реализацији.

- Ријеч је о 14 пројеката који треба да се имплементирају из кредита Саудијског развојног фонда. Због чињенице да је то опструисано годину, извођачи радова су затражили да буду плаћени 12 одсто више јер су поскупјели грађевински материјал и сви трошкови. Ријеч је о пројектима у ФБиХ гдје живе Срби. И на овај начин се, различитим опструкцијама Боровчеве, врши етничко чишћење Срба у Федерацији - констатује Ковач.

Он каже да већ три године у ладици Семихе Боровац стоји списак чланова комисије која је формирана за реализацију уговора између Српске православне цркве и БиХ.

 - Тај споразум је потписан, али је мртво слово на папиру. С друге стране, јавност се трује причом да БиХ неће да потпише споразум с Исламском заједницом. Оно што је тим споразумом предвиђено и због чега је он као такав неприхватљив је чињеница да се исламска религија уздиже на позицију религије на државном нивоу - каже Ковач. Додаје да га је Боровчева годинама обмањивала да је документ с именима чланова комисије за реализацију споразума са СПЦ потписан и да је запео у Генералном секретаријату Савјета министара, али истиче да је то провјеравао и сазнао да тај документ никада није ни стигао у ту институцију. Ковач тврди да Боровчева обмањује јавност својим успјесима, али да је закочен и Регионални стамбени пројекат за који су на  донаторској конференцији у Сарајеву прије неколико година обезбијеђена 103 милиона евра за изградњу и обнову 5.400 стамбених јединица.

- Тај пројекат је требало да буде реализован до краја прошле године, а до сада је обновљено и изграђено 428 стамбених јединица и крију се подаци о томе за кога су те куће изграђене - каже Ковач. Констатује да је у Министарству за људска права и избјеглице стравичан обрачун Боровчеве са кадровима који јој се супротставе или укажу на њене грешке. Ковач каже да је на ову ситуацију упозоравао у више наврата, те да се обраћао замјенику министарке Семихе Боровац Предрагу Јовићу, те министру спољне трговине и економских односа БиХ Мирку Шаровићу и министру безбједности БиХ Драгану Мектићу, али да није добио никакву подршку.

Семиха Боровац јуче се није јављала на наше позиве.

Игнорисање Српске

Драгомир Ковач истиче да законски приједлози који се из Министарства за људска права и избјеглице шаљу према Савјету министара не уважавају ставове Републике Српске и њених институција.

- Семиху Боровац ти ставови не занимају. Један од примјера је приједлог закона о тортури који је прослијеђен и поред негативног става РС. Већ су припремљени спискови ко би то тражио одштету. То до сада није прошло и поново је у програму рада овог министарства. Иако акте припремам на српском, хрватском и бошњачком, она потписује само оне на бошњачком језику - каже Ковач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана