Srbi ponovo bez političke zaštite u Federaciji BiH

RTRS
Srbi ponovo bez političke zaštite u Federaciji BiH

Srbi u Federaciji BiH institucionalno ne mogu više ništa da urade da poprave svoj položaj, jer će ih, prema rezultatima CIK BiH, zastupati samo jedan poslanik u federalnom parlamentu i 15 u kantonalnim skupštinama.

 Isuviše malo, ako se zna da je na prostoru sadašnje Federacije, do rata živjelo gotovo pola miliona Srba. Iz CIK-a uvjeravaju da će u skladu sa zakonom povećati broj poslanika iz srpskog naroda u federalnom parlamentu na četiri, ali tek uoči potvrde konačnih rezultata.

Preliminarni rezultat izbora za federalni parlament pokazuju očajan položaj srpskog naroda u tom entitetu. Od 98 poslanika tek jedan Srbin, tj. Srpkinja sješće u poslaničke klupe.

- U Parlamentu Federacije BiH ima 69 Bošnjaka, 24 Hrvata, četiri poslanika iz reda ostalih i jedan Srbin - kaže Branko Petrić, predsjedavajući CIK-a.

Odavno su Srbi u Federaciji beznačajan politički faktor koji služe samo kao ikebana na listama nazovi multietničkih partija. Višedecenijska nebriga federalnih vlasti vodi ih ka biološkom nestanku.

- Povratak treba forsirati, ali da to ne bude samo formalno i deklarativno, a da se u stvarnosti radi na neodrživom povratku. Ako se ovakav trend nastavi, Srba neće ni biti u Federaciji - ističe Drago Puzigaća, novoizabrani poslanik u kantonu 10 (Srpska lista).

Drago Kovač, kandidat Srpske liste za Skupštinu BPK, naglašava da je vlast u Federaciji BiH svih ovih godina poslije Dejtonskog sporazuma učinila sve da Srbi budu politički, socijalno i ekonomski potpuno nevažni.

Sumorna slika o položaju srpskog naroda vidljiva je i iz rezultata izbora za deset kantonalnih skupština. Srbi su direktno izabrali četiri autentična predstavnika u Kantonu 10, dok je sa listi SDP-a, DF-a i drugih navodno građanskih partija još 11 Srba ušlo u druge kantonalne skupštine.

- Nažalost, u Skupštini Unsko-sanskog kantona na ovim izborima nije izabran nijedan Srbin, a u čitavoj Fdeeraciji nema 12 Srba za Dom naroda. To znači da Srba u Federaciji nema, a ono što ih ima nisu zastupljeni u zakonodavnoj vlasti. Dakle, neće ih biti ni u izvršnoj vlasti - naglašava Mladen Lonić, aktuelni delegat u Domu naroda Doma naropda Parlamenta FBiH.

Lonić sumnja da se neko od Bošnjaka ili Hrvata izjasnio kao Srbin, ali ni sa 15 delegata, kako je saopštio CIK, nema dovoljno za popunu Kluba Srba. Inače, CIK još nije donio odluku o načinu popune federalnog Doma naroda, što formiranje vlasti u tom entitetu, a i dijelom na nivou BiH čini potpuno neizvjesnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana