Srbi korak bliže služenju kazni u RS

Vedrana Kulaga
Srbi korak bliže služenju kazni u RS

Banjaluka - Osuđenici srpske nacionalnosti koji kazne za ratne zločine služe u FBiH još ne mogu preći u zatvore u Srpskoj, jer tamošnji nadležni nisu postavili zakonske temelje za to, ali bi se situacija prema nekim prognozama mogla promijeniti tek sredinom naredne godine.

RS je na probleme sa kojima se susreću osuđena lica srpske nacionalnosti na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim zavodima u FBiH ukazala još prije više od deceniju, ali su brojni sastanci i pokušaji da bude postignut dogovor o načinu premještaja padali u vodu.

Priča je ponovo intenzivirana nakon što je grupa Bošnjaka koji izdržavaju kaznu u zeničkom zatvoru upala je 2016. godine na najveći pravoslavni praznik Vaskrs u prostoriju u kojoj su bili Srbi i pretukla ih. Trojica osuđenika srpske nacionalnosti koji izdržavaju kazne za ratne zločine su zadobili povrede, zbog čega su zatražili pomoć ljekara.

Najveća kočnica za premještaj zatvorenika leži u tome što u FBiH nema potrebnog zakona, za razliku od RS, koja je kroz sve dosadašnje izmjene zakona o izvršenju krivičnih sankcija predvidjela mogućnost premještaja osuđenika u drugi entitet.

Ministar pravde RS Anton Kasipović je istakao da su se u nebrojeno slučajeva osuđena lica srpske nacionalnosti koja izdržavaju kaznu u FBiH, a posebno u KPZ Zenica, obraćala molbama sa namjerom da kaznu služe u nekoj od kazneno-popravnih ustanova RS. Kao razloge za premještaj obično navode diskriminaciju, psihičko i fizičko zlostavljanje po osnovu nacionalne pripadnosti, a u neke slučajeve aktivno je bila uključena i Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH.

Kasipović je nedavno, u odgovoru na jedno poslaničko pitanje, naglasio da je u RS u izmjenama zakona o izvršenju krivičnih sankcija dala mogućnost izdržavanja kazne u drugim ustanovama te da je situacija ponovo zakomplikovana kada je novi zakon u FBiH povučen iz procedure usvajanja u Parlamentu FBiH.

Ministarstvo pravde FBiH je, u međuvremenu, ponovo stavilo to pitanje na dnevni red, ali bi usvajanje tog zakona mogao da uspori proces formiranja vlasti u FBiH nakon posljednjih oktobarskih izbora zbog čega se spekuliše da bi sve procedure mogle biti završene okvirno u junu naredne godine.

Resorni ministar Mato Jozić je kazao za “Glas Srpske” da je prednacrt novog zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH finalizovan, ali naglašava da trenutno nije moguće sa sigurnošću procijeniti kada će federalni Parlament razmatrati prijedlog novog zakona

- Prednacrt zakona je, u sve tri jezičke varijante, lektorisan i vraćen Ministarstvu početkom decembra na dalji postupak, odnosno na upućivanje generalnom sekretaru Vlade FBiH radi uvrštavanja na dnevni red jedne od sjednica Vlade - kazao je Jozić.   

Nadležni u RS ranije nisu mogli da preciziraju koliko se osoba srpske nacionalnosti nalazi u zatvorima u FBiH, ali je navedeno da ih ima oko 50.

 

Prvi pokušaji

Jedna od prvih inicijativa za rješavanje ovih problema bila je početkom 2008. godine, kada su predstavnici ministarstava pravde RS i FBiH pokrenuli inicijativu za potpisivanje memoranduma koji bi regulisao uslove premještaja osuđenika jednog u drugi entitet na odsluženje kazne. Radna grupa nije, ipak, formirana zbog opstrukcije tadašnjih pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji su planirani memorandum nezvanično protumačili kao “način i sredstvo za stvaranje jednonacionalnih zatvora”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana