Срби и даље нису конститутивни у ХНК

Срби и даље нису конститутивни  у ХНК 10.11.2017 18:43 | Срна

Мостар - Сједница Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ данас је поново прекинута због противљења Клуба Хрвата да дневни ред буде допуњен амандманом на Устав ХНК који се односи на конститутивност Срба у овом кантону.

Замјеник предсједника Скупштине Весна Сараџић /СДП/ затражила је да дневни ред буде допуњен овим амандманом, након чега је Клуб Хрвата затражио двочасовну паузу.


Потом је предсједник Скупштине Шериф Шпаго /СДА/ дао получасовну паузу која је трајала више од два сата, а по њеном окончању обавијестио је посланике да је скупштински Колегијум донио одлуку да сједница буде прекинута.

Сараџићева је изјавила Срни да од амандмана неће одустати. "Видјећемо који је сљедећи корак. Користићемо сва демократска средства која су нам на располагању да исправимо ову цивилизацијску срамоту", навела је она.

Посланик СДП-а у Скупштини ХНК Анер Жуљевић рекао је да СДП неће одустати од овог питања, те да је Клуб Хрвата, тражењем паузе, показао шта мисли о овом питању.

"Нећемо одустати од овог питања, а видјећемо који је вид борбе. Сматрамо да је ово пресудно политичко питање у ХНК и велика политичка срамота што у 21. вијеку имамо ситуацију да један политички субјект опструише равноправност свих на сваком дијелу БиХ", каже Жуљевић.

Из Клуба Хрвата саопштено је да је на сцени предизборна кампања СДП-а и покушај блокаде рада Скупштине ХНК.

Они наводе да је потпуно јасно да међу посланицима и клубовима не постоји сагласност о процедури за измјене Устава ХНК, те изражавају наду да ће њихов коалициони партнер СДА убудуће омогућити несметан рад Скупштине ХНК.

"Клуб хрватских посланика је једногласан у ставу да подржава конститутивност српског народа, те да ће потпуно свјестан одговорности у вези са овим питањем, досљедно инсистирати на политичком договору и консензусу", наводи се у саопштењу.

Сараџићева је у неколико наврата тражила да њен амандман буде уврштен у дневни ред, међутим Клуб Хрвата је увијек био против. Хрвати су своје противљење образложили чињеницом да је ријеч о обичној предизборној игри СДП-а у којој не желе да учествују.

Координација српских организација у Мостару, која већ дуже заговара усвајање конститутивности српског народа у ХНК, позвала је све странке у овом кантону да не праве политички циркус од овог питања и да не користе српски народ у међусобним обрачунима.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица