Срби и Хрвати трче удвоје, Салкићу се измиче фотеља

Дарко Момић
Срби и Хрвати трче удвоје, Салкићу се измиче фотеља

Бањалука, Сарајево - За октобарску изборну трку за функцију предсједника РС пријавиле су се 24 политичке партије, међу којима их је само седам из РС, док 17 партија има сједиште у ФБиХ.

Упркос огромном броју кандидатура, сасвим је извјесно да ће будући предсједник РС бити биран искључиво између актуелне премијерке и кандидата владајуће коалиције Жељке Цвијановић и лидера СДС-а и кандидата Савеза за промјене Вукоте Говедарице.

Идентична ситуација је и у трци за потпредсједника РС из реда хрватског народа гдје ће изборна трка такође бити вођена између два кандидата. Један је актуелни потпредсједник Српске и функционер ХДЗ-а БиХ Јосип Јерковић који ће, без обзира на то што то још није озваничено, сигурно бити кандидат за још један четворогодишњи мандат и фаворит у трци за ту функцију.

- Јерковић ће као и прије четири године имати подршку готово свих странака са хрватским предзнаком, дакле ХСС-а, ХКДУ-а, ХСП-а и ХДЗ-а 1990. Једини противкандидат Јерковићу ће бити замјеник предсједника Хрватске странке БиХ и бивши предсједник Скупштине општине Дервента Јозо Баришић који ће бити кандидат Проевропског блока. Хрватска странка није у коалицији коју предводи ХДЗ БиХ као најјача хрватска партија само због амбиције Томислава Томљановића да уз помоћ Проевропског блока, односно СДП-а, СББ-а, ДФ-а и осталих бошњачких странака, освоји посланички мандат у Народној скупштини - ка‘е саговорник “Гласа Српске” из врха ХДЗ-а БиХ.

Много интересантнија и сигурно неизвјеснија биће борба за фотељу потпредсједника из реда Бошњака. Актуелни потпредсједник РС и функционер СДА Рамиз Салкић поново ће бити кандидат за ову функцију, али за разлику од 2014. године када је имао подршку коалиције “Домовина” у којој су поред СДА били и СББ, Странка за БиХ, ДФ, ХСП, Посавска странка и још неке партије, на овогодишњим изборима ће имати подршку само своје матичне странке, јер коалиција “Домовина” више практично не постоји.

Поред Салкића коме се измиче фотеља, кандидатуру је испред коалиције “Одговор” озваничио и бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић. Учешће у трци за потпредсједника Српске је најавио и Салкићев бивши страначки колега Садик Ахметовић, али његова кандидатура још није озваничена.

  • Чланице Проевропског блока који чине СДП, СББ, ДФ, Странка за БиХ, Независни блок, Наша странка, Независна босанскохерцеговачка листа, Унија социјалдемократа БиХ, Хрватска странка БиХ и Брчански демократски покрет јуче су у Сарајеву потписале споразум о заједничком наступу на изборима у РС. Кандидат Проевропског блока за предсједника РС, односно потпредсједника из реда Хрвата биће Јозо Баришић, док још није дефинитивно одлучено ко ће бити кандидат за ту функцију из реда Бошњака. Најозбиљнији кандидат тренутно је посланик СББ-а у Народној скупштини РС Адмир Чавка, али отворена је и могућност да блок подр‘и кандидатуру Садика Ахметовића - ка‘е наш извор из СДП-а БиХ.

Слободан и Војин Павловић

Поред 24 политичке партије, за учешће у трци за предсједника РС пријавио се и 21 независни кандидат.

Иако им се не дају апсолутно никакве шансе за побједу, па чак ни за озбиљан резултат, најинтересантнији учесници предсједничке трке су два презимењака. Први је српско-амерички бизнисмен Слободан Павловић, а други је бивши Шешељев радикал, а сада лидер Источне алтернативе из Братунца Војин Павловић који је широку популарност стекао сталним перформансима по Подрињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана