Srbi dali ultimatum za ostanak u Institutu

Goran Maunaga
Srbi dali ultimatum za ostanak u Institutu

Banjaluka, Sarajevo - Privremeni Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH imenovao je u kolegijum direktora Instituta Amora Mašovića, Marka Jurišića i Nikolu Perišića, dok nije prihvatio ostavku koju je podnio član privremenog Upravnog odbora Momir Škiljević.

Predstavnici porodica nestalih i institucija RS koje se bave traženjem nestalih zbog brojnih nepravilnosti su se protivile imenovanju članova kolegijuma direktora, a posebno Mašovića. Nakon što je on ipak imenovan ističu da je krajnje vrijeme da bude sprovedena reforma Instituta za nestala lica, a ako se to ne dogodi smatraju da bi srpski predstavnici trebalo da napuste Institut.

Predsjednik privremenog Upravnog odbora Šimun Novaković izjavio je da je razriješen stari saziv kolegijuma direktora u kojem je, pored Mašovića i Jurišića koji su reizabrani, bio i Milutin Mišić, a da je za novi glasalo pet članova Upravnog odbora, dok je jedan bio suzdržan.

- Škiljević je upoznao Upravni odbor o svojoj ostavci. Nismo je prihvatili i nastavili smo odlučivanje u skladu sa poslovnikom o radu gdje je tačno propisana procedura kako se donose odluke - rekao je Novaković i dodao da je privremeni Upravni odbor i bez tog glasa imao legitimitet za donošenje odluka koji podrazumijeva da u većini bude najmanje po jedan glas iz svakog od konstitutivnih naroda.

Škiljević kaže da neće odustati od ostavke koju je obrazložio medijskim izvještajima u RS o njemu i ličnim razlozima. Prema nezvaničnim informacijama, Škiljević, koji je predstavnik Međunarodne komisije za nestale (ICMP), podnio je ostavku zbog neslaganja sa izborom predloženih kandidata za članove kolegijuma direktora.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da imenovanje novih članova kolegijuma direktora neće promijeniti ništa nabolje u radu Instituta za nestala lica i da Savjet ministara BiH mora hitno formirati radnu grupu za njegovu reformu.

- Imenovanjem novih članova kolegijuma, Savjet ministara je pokušao da zamaskira stvari i to podvuče pod reformu Instituta. RS se zalaže za opštu reformu Instituta zbog čega je potrebno da Savjet ministara hitno formira radnu grupu za reformu. Treba imenovati nove članove Upravnog odbora i kolegijuma direktora bez ikakvog uticaja ICMP-a na imenovanje i izbor upravljačke strukture u Institutu - istakao je Kojić.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić izjavio je da zahtijevaju da bude sprovedena reforma Instituta za nestala lica.

- Ako se to ne dogodi, pozvaćemo srpske predstavnike da napuste Institut. Proces identifikacije posmrtnih ostataka mora biti vraćen u nadležnost okružnih tužilaštava u Srpskoj. Ako ne bude rezultata u vezi sa reformom besmisleno je da RS ima predstavnika u toj instituciji - rekao je Savčić navodeći da Boračku organizaciju zanima samo srpski član kolegijuma direktora koji će u potpunosti moći da parira ostalima, a posebno Mašoviću.

Pojašnjava da srpski član kolegijuma direktora ne treba da bude u toj instituciji ako ne može ravnopravno da učestvuje u radu Instituta za nestala lica.

- U tom slučaju neka Institut bude bošnjački i neka radi za sebe, a mi ćemo raditi za sebe. Uskoro ćemo održati sastanak sa Perišićem kako bismo sagledali probleme u radu Instituta i kako bi Boračka organizacija predložila rješenja - kaže Savčić.

Članovi novog saziva kolegijuma direktora trebalo bi da stupe na dužnost do kraja sedmice, dok stručne službe Instituta pripreme neophodna dokumenta.

Povlačenje ICMP-a

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da ICMP prije izlaska iz osnivačke strukture Instituta za nestala lica BiH mora da riješi problem identifikacije posmrtnih ostataka 650 lica koji se nalaze u tri spomen-kosturnice u RS.

- Nije korektno da se ICMP povuče prije nego što riješi problem ekshumiranih, obdukovanih, a neidentifikovanih posmrtnih ostataka, jer je ona i stvorila Institut - istakao je Mitrović.

Predsjednik Odbora komesara ICMP-a Tomas Miler obavijestio je u ponedjeljak člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića o procesu izlaska ICMP-a iz osnivačke strukture Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana