Срби дали ултиматум за останак у Институту

Горан Маунага
Срби дали ултиматум за останак у Институту

Бањалука, Сарајево - Привремени Управни одбор Института за нестала лица БиХ именовао је у колегијум директора Института Амора Машовића, Марка Јуришића и Николу Перишића, док није прихватио оставку коју је поднио члан привременог Управног одбора Момир Шкиљевић.

Представници породица несталих и институција РС које се баве тражењем несталих због бројних неправилности су се противиле именовању чланова колегијума директора, а посебно Машовића. Након што је он ипак именован истичу да је крајње вријеме да буде спроведена реформа Института за нестала лица, а ако се то не догоди сматрају да би српски представници требало да напусте Институт.

Предсједник привременог Управног одбора Шимун Новаковић изјавио је да је разријешен стари сазив колегијума директора у којем је, поред Машовића и Јуришића који су реизабрани, био и Милутин Мишић, а да је за нови гласало пет чланова Управног одбора, док је један био суздржан.

- Шкиљевић је упознао Управни одбор о својој оставци. Нисмо је прихватили и наставили смо одлучивање у складу са пословником о раду гдје је тачно прописана процедура како се доносе одлуке - рекао је Новаковић и додао да је привремени Управни одбор и без тог гласа имао легитимитет за доношење одлука који подразумијева да у већини буде најмање по један глас из сваког од конститутивних народа.

Шкиљевић каже да неће одустати од оставке коју је образложио медијским извјештајима у РС о њему и личним разлозима. Према незваничним информацијама, Шкиљевић, који је представник Међународне комисије за нестале (ICMP), поднио је оставку због неслагања са избором предложених кандидата за чланове колегијума директора.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да именовање нових чланова колегијума директора неће промијенити ништа набоље у раду Института за нестала лица и да Савјет министара БиХ мора хитно формирати радну групу за његову реформу.

- Именовањем нових чланова колегијума, Савјет министара је покушао да замаскира ствари и то подвуче под реформу Института. РС се залаже за општу реформу Института због чега је потребно да Савјет министара хитно формира радну групу за реформу. Треба именовати нове чланове Управног одбора и колегијума директора без икаквог утицаја ICMP-а на именовање и избор управљачке структуре у Институту - истакао је Којић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић изјавио је да захтијевају да буде спроведена реформа Института за нестала лица.

- Ако се то не догоди, позваћемо српске представнике да напусте Институт. Процес идентификације посмртних остатака мора бити враћен у надлежност окружних тужилаштава у Српској. Ако не буде резултата у вези са реформом бесмислено је да РС има представника у тој институцији - рекао је Савчић наводећи да Борачку организацију занима само српски члан колегијума директора који ће у потпуности моћи да парира осталима, а посебно Машовићу.

Појашњава да српски члан колегијума директора не треба да буде у тој институцији ако не може равноправно да учествује у раду Института за нестала лица.

- У том случају нека Институт буде бошњачки и нека ради за себе, а ми ћемо радити за себе. Ускоро ћемо одржати састанак са Перишићем како бисмо сагледали проблеме у раду Института и како би Борачка организација предложила рјешења - каже Савчић.

Чланови новог сазива колегијума директора требало би да ступе на дужност до краја седмице, док стручне службе Института припреме неопходна документа.

Повлачење ICMP-а

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић каже да ICMP прије изласка из оснивачке структуре Института за нестала лица БиХ мора да ријеши проблем идентификације посмртних остатака 650 лица који се налазе у три спомен-костурнице у РС.

- Није коректно да се ICMP повуче прије него што ријеши проблем ексхумираних, обдукованих, а неидентификованих посмртних остатака, јер је она и створила Институт - истакао је Митровић.

Предсједник Одбора комесара ICMP-а Томас Милер обавијестио је у понедјељак члана Предсједништва БиХ из РС Младена Иванића о процесу изласка ICMP-а из оснивачке структуре Института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана