Србе у федерални Дом народа бирају по посебном упутству

Жељка Домазет
Србе у федерални Дом народа бирају по посебном упутству

Сарајево - Процес избора делегата у Дом народа Парламента ФБиХ дјелимично би требало да буде завршен у наредних неколико дана, али већ сада је извјесно да ће се поново појавити проблем са попуњавањем српског клуба, због чега ће тај клуб бити попуњаван у два или више кругова.

И то је један од доказа да Срби у ФБиХ постоје само на папиру, што је показао и попис из 2013. године.

- Ни након другог круга Клуб Срба неће бити попуњен, па ће Централна изборна комисија донијети посебно упутство како би и тај клуб био комплетан - рекла је за “Глас Српске” портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

Констатовала је да је ЦИК извршио избор делегата из шест кантоналних парламента, а остало је још да буде завршен посао за четири кантона. Како нам је Пирићева казала, данас ће бити утврђени резултати за избор делегата из два кантона Херцеговачко-неретванског и Босанско-подрињског, а могуће и за Зеничко-добојски и Кантон десет уколико доставе материјале.

- Уколико не буде жалби на одлуке ЦИК-а БиХ о утврђивању резултата, крајем наредне седмице бисмо могли имати потврђене резултате за Дом народа ФБиХ - рекла је Пирићева.

Она је подсјетила да је ЦИК БиХ до јуче ујутро утврдио резултате и додијелио мандате делегатима из шест кантона за Дом народа ФБиХ и то из Кантона Сарајево, Посавског кантона, Унско-санског кантона, Тузланског кантона, Западнохерцеговачког кантона и Средњобосански кантона. Када ЦИК БиХ добије резултате избора делегата из свих кантона, услиједиће потврђивање њихових мандата и тиме ће бити завршен први круг утврђивања резултата избора.

- Потом ће услиједити други круг расподјеле мандата и то оних мандата гдје их у првом кругу није било могуће попунити из одређеног народа из одређеног кантона, јер у том кантону није било изабраних из тог народа, па се онда то попуњава из кантона гдје их има изабраних. Клубови делегата из реда бошњачког, хрватског и осталих сасвим сигурно ће бити попуњени, док ће за Клуб Срба наново недостајати три делегата. ЦИК ће посебним прописом настојати да ријеши то питање. Дакле, уколико након процеса потврђивања делегата у првом и другом кругу недостаје одређен број делегата, ЦИК утврђује начин паритета у представљању конститутивних народа и осталих да би посебним актом прописао начин попуне клубова - рекла је Пирићева.

Резултати

Од 58 делегата, колико броји федерални Дом народа (по 17 из реда конститутивних народа и седам из реда осталих) ЦИК је до сада утврдио резултате за 33 делегата.

До сада је ЦИК утврдио резултате за 13 делегата из бошњачког народа, десет из хрватског, пет из српског и пет делегата који се изјашњавају као остали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана