Srbe i Bošnjake proglasiti konstitutivnim u Hrvatskoj

Agencije
Srbe i Bošnjake proglasiti konstitutivnim u Hrvatskoj

Sarajevo - Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH na idućoj sjednici trebalo bi da se nađe prijedlog rezolucije o osudi uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.

Tu informaciju je potvrdio poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović.

- Tačno je da radim na tome i da će rezolucija najvjerovatnije sutra biti puštena u proceduru. Rezolucija je pripremljena, ali sadržaj još ne želim iznositi, zato što će u toku dana biti još dorađena - kratko je juče rekao Magazinović. On je odlučio da rezoluciju uputi nakon što je Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, kojom zahtijeva od BiH da izmijeni izborno zakonodavstvo, pa čak i Ustav. U rezoluciji je, između ostalog, navedeno da “ukoliko Hrvatska insistira na implementaciji modela konstitutivnosti, kao navodno jedinog modela osiguranja prava kolektiviteta i izbora legitimnih predstavnika, Predstavnički dom poziva Republiku Hrvatsku da razmotri uvođenje koncepta konstitutivnosti Srba i Bošnjaka kroz Ustav Republike Hrvatske, s obzirom na to da pripadnici ova dva naroda broje više od 215.000 stanovnika Hrvatske, te da popratno u Saboru Hrvatske omogući zaštitu njihovih kolektivnih prava kroz institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa”.

Rezolucija će biti dostavljena Predsjedništvu BiH, Hrvatskom saboru, predsjednici Hrvatske, Evropskom parlamentu, Savjetu Evrope, visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, Savjetu za implementaciju mira, šefu Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana