Srbačka sela dobijaju kutke za omladinu

Dejan Jovičić
Srbačka sela dobijaju kutke za omladinu

Srbac - Izgradnjom novih prostorija omladina iz Korova i Malih Sitneša kod Srpca dobiće prostor za okupljanje, čime će oživjeti društveni život u tim selima i barem djelimično biti spriječen njihov odlazak u druge sredine.

Uz pomoć Omladinske banke Srbac i donatora ovih dana je u Korovima završena izgradnja nove prostorije u društvenom domu, površine 40 kvadratnih metara, da bi mladi imali dodatni prostor za organizaciju raznih manifestacija.

Mještanin Velibor Dević, koji je učestvovao u izgradnji, kaže da je ta investicija bila nužna, jer je njihovo selo najudaljenije na području srbačke opštine i u njemu gotovo da i nema društvenih dešavanja.

- Daleko smo od grada i od sadržaja za mlade. Nemamo ni adekvatan javni prevoz, osim školskog autobusa, koji ide jednom dnevno za vrijeme školske godine. Javna infrastruktura u našoj mjesnoj zajednici je loša i želimo da mladi imaju jednak kvalitet života kao njihovi vršnjaci u gradu - rekao je Dević.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Korovi Goran Vasić kaže da je do sada u izgradnju nove prostorije uloženo oko 3.500 KM, od čega je putem Omladinske banke, koju finansiraju opština Srbac i Fondacija “Mozaik”, obezbijeđeno 1.500 KM, dok su ostatak izdvojili mještani i privatna preduzeća.

- Nova prostorija će biti funkcionalna za razne manifestacije, a posebnu zahvalnost dugujemo odbornicima Bojani Miholjčić i Saši Iliću, koji su pomogli u nabavci materijala kao i firmi “Tat-kom” - rekao je Vasić.

On dodaje da sada predstoji izrada stolova i stolica i uređenje prostorije, da bi što prije bila na raspolaganju mladima.

Na sličan način rade i na sportskom objektu FK Polet iz Malih Sitneša, koji će biti proširen sa 72 na 140 kvadratnih metara i imaće veliku salu, tri svlačionice sa tuševima, mokri čvor, kuhinju, terasu i kancelariju.

Predsjednik kluba Željko Berić kaže da su radovi počeli još prije dvije godine i da ih konačno privode kraju, tako da se za vikend očekuje prekrivanje objekta.

- Do sada smo u adaptaciju prostorija uložili 25.000 KM, a uz pomoć prijatelja kluba obezbijedili smo 10.000 KM za popravku ograde, uređenje igrališta i tribina. Veliku novčanu podršku dobili smo i od opštine i nekoliko firmi - kaže Berić.

Prema njegovim riječima, nove prostorije neće služiti samo za potrebe kluba, već i za razna okupljanja i druženja mladih, ali i za potrebe Savjeta mjesne zajednice.

- Ova godina je jedna od onih koje ćemo dugo pamtiti, jer ćemo dobiti i novi asfalt kroz selo - istakao je Berić. 

Dom u Kukuljama

Funkcionalan objekat dobila je i omladina iz Kukulja, koja sada za svoje potrebe ima društveni dom izgrađen uz pomoć kabineta predsjednika RS Milorada Dodika, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donatora i mještana. Tamo sada organizuju nastupe folklornog društva iz sela i druge proslave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana