Срба готово да нема у министарствима у Федерацији

Срна
Срба готово да нема у министарствима у Федерацији

Бањалука - У већини министарстава Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ стално је запослен само по један Србин, а у појединим ниједан, што је супротно Уставу ФБиХ, као и Закону о федералним министарствима и другим органима федералне управе.

"Независне новине" пишу да у Министарству саобраћаја и веза ФБиХ, од укупно 46 запослених, има 29 Бошњака и 17 Хрвата, односно ниједан Србин.


Иста ситуација је у Министарству за питања бораца и инвалида одбрамбено-отаџбинског рата, гдје међу 250 запослених нема Срба.

У Министарству просторног уређења, од укупно 35 стално запослених, има само један Србин, а тако је и у Министарству образовања и науке ФБиХ. У Министарству расељених лица и избјеглица стално је запослено двоје Срба, а у Министарству здравства четири особе српске националности.

У федералном Министарству правде стално је запослено троје Срба, а у Министарству културе и спорта пет.

Српски делегат у федералном Дому народа Миле Марчета рекао је да га ова појава не чуди јер Клуб Срба у овом дому није попуњен.

"У Клубу Срба већину чине они из СДП-а, који гласају како им се каже из странке, а не у интересу Срба. У појединим кантонима гдје Срби треба да имају 33 одсто власти, њих нема нигдје", каже Марчета.

Он је навео да су кривци за катастрофалан положај Срба у ФБиХ заједничке институције БиХ, ентитетске власти и међународна заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана