Спутњик: Бакир тражио привођење Додика и прије референдума

Спутњик
Спутњик: Бакир тражио привођење Додика и прије референдума

Бакир Изетбеговић је тражио од министра безбједности БиХ Драгана Мектића још прије референдума да SIPA спречи и приведе на саслушање главне организаторе.

Међу њима је и Милорад Додик, сазнаје Спутњик из извора блиског Српској демократској странци из чијих је Мектић редова.

"Мектић, који као кадар СДС-а у Сарајеву дијели власт са СДА и ХДЗ-ом, правдао се Изетбеговићу да је то немогуће урадити док се референдум не одржи, али је обећао да ће предузети све одмах након референдума, наводи исти извор, додајући да је Изетбеговић био оштар према Мектићу и чак му помињао аферу око његове, како неки спекулишу, фалсификоване дипломе", наводи Спутњик.

Мектић је у понедјељак изјавио да ће SIPA привести Додика ако се не одазове на позив Тужилаштва БиХ на саслушање због одржавање референдума.

"С друге стране, према оцјенама бројних правних стручњака, прича о кривичној одговорности неког ко је посегнуо за најдемократичнијим чином какав је референдум први је такав покушај у историји домаћег и међународног права. Да ни представници међународне заједнице, као ни чланице ЕУ немају јединствен став када је у питању референдум говори и последња седница Савјета за имплементацију мира (PIC) који окупља амбасадоре неколико западних земаља, Турске и Русије у Сарајеву, гдjе расправљају о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и ’очувању мира и Дејтона’", додаје Спутњик.

PIC, који саопштења усваја консенсзусом, на посљедњој сједници у Сарајеву у закључку се успротивио одржавању референдума, јер је, како је наведено, дестабилизујући и подиже политичке тензије, али не консезусом, пошто се Русија, односно руски амбасадор Петар Иванцов, оградила од тог закључка сматрајући да РС има право на референдум.

"Међутим, како Спутњик сазнаје, амбасадорка Француске у БиХ Клер Бодони, амбасадор Италије Руђер Коријас и још један амбасадор били су против предузимања било каквих драстичних мјера према Републици Српској и њеним лидерима. Највише претњи на посљедњем засједању PIC-а изнела је амбасадорка САД у БиХ Морин Кормак, која је тражила одлучнији став PIC-а и казну за РС. Амбасадорка Кормак је чак вршила притисак на амбасадорку Француске Клер Бодони, упутивши јој прекоре зашто се противи предузимању било каквих мјера према РС. Како наводи наш извор, амбасадорка Француске је одговорила да она само преноси став своје државе и да Република Српска не организује референдум о отцјепљењу од БиХ, што би представљало црвену линију која овог пута није пређена", закључује Спутњик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана