Шпрље: На српском списку осумњичених за ратне злочине 43 Хрвата

Срна
Шпрље: На српском списку осумњичених за ратне злочине 43 Хрвата

Загреб - Хрватски министар правде Анте Шпрље рекао је да се на српском списку осумњичених за ратне злочине налазе 43 држављана Хрватске против којих се у Србији води истрага на основу Закона о универзалној надлежности за ратне злочине почињене у СФРЈ.

Шпрље каже да су то званична сазнања и да ти држављани Хрватске знају да су на листама, јер их је о томе прије неколико година обавијестило ресорно хрватско министарство, преносе хрватски медији.


"Ти људи су, колико знамо, под истрагама, они још нису оптужени", рекао је Шпрље.

Он каже да ће се Влада Хрватске, поводом тога, држати Устава и закона и да ће се у оквиру тога понашати.

Одговарајући да питање да ли ће Хрватска тражити заустављање приступних преговора Србије са ЕУ, Шпрље је рекао да је Хрватска јасно рекла да је за редефинисање надлежности Србије.

"Не може једна држава наметати своја права другој. Ми ћемо се тако поставити и на такав начин ћемо преговарати са Србијом. Надамо се да ће Србија потпуно разумјети наш став и да ћемо се у том смислу моћи договорити", рекао је Шпрље.

Министар унутрашњих послова Хрватске Влахо Орепић каже да Србија мора повући закон према којем је себе прогласила надлежном за вођење поступака за ратне злочине на подручју бивше СФРЈ.

"Све то треба преиспитати. Србија не може развијати ту причу са тим законом. Она га мора повући ако мисли да буде озбиљан партнер, односно саговорник ЕУ", рекао је Орепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана