Спријечено отимање милијарду КМ од РС

Горан Маунага
Спријечено отимање милијарду КМ од РС

Бањалука - Иза захтјева из ФБиХ да РС исплати одштету за џамије порушене током рата и да надокнади нематеријалну ратну штету крила се намјера за потпуно економско урушавање Српске, али то је на вријеме заустављено реаговањем Правобранилаштва РС и одлукама Уставног суда БиХ.

Саговорник „Гласа Српске“ из правосуђа на нивоу БиХ каже да би, да је то пошло за руком онима који су стајали иза тих планова, РС кроз тужбе и судске процесе била оштећена за више од 800 милиона марака без камата, односно укупно за више од милијарду КМ.

Уставни суд БиХ недавно је одбио као неосновану апелацију Меџлиса Исламске заједнице Мостар поднесену на пресуду Врховног суда РС којом је одлучено да Српска није одговорна за рушење 18 џамија у Херцеговини. Иста одлука донесена је и прије двије године за исламске вјерске објекте на подручју Брчко дистрикта, а пресудом Врховног суда РС од фебруара 2012. године Правобранилаштво РС је добило спор вриједан 64,7 милиона марака против Исламске заједнице у БиХ која је тужила Српску и град Бањалуку за накнаду штете за порушене вјерске објекте у највећем граду Српске током 1993. године.

Уставни суд БиХ је усвојио и апелације Правобранилаштва РС поднесене на одлуке судова и поништио раније пресуде којима је Српска била обавезана да физичким лицима исплати накнаду ратне нематеријалне штете због смрти блиских сродника за вријеме рата у БиХ.

Саговорник „Гласа“ истиче да је одлуком Уставног суда пресјечена група тужби која се односила на џамије.

- Након што је Уставни суд прије двије године одбио захтјев за џамије у Брчком, није било логично подношење новог захтјева за исту ствар. У апелацији Меџлиса Исламске заједнице Мостар су се позивали на пресуду у Хашком трибуналу бившој предсједници РС Биљани Плавшић и бившем предсједнику Народне скупштине РС Момчилу Крајишнику. Аргумент је био да је руководство РС допринијело уништавању вјерских објеката и из тога су извлачили тврдње да је цијела РС одговорна јер су они представљали институције Српске - каже наш саговорник и додаје да је зато одлука Уставног суда БиХ донесена тијесном већином.

Иако је велики талас заустављен, наш извор додаје да би нова акција против Српске могла услиједити након правоснажних пресуда првом предсједнику РС Радовану Караџићу и команданту Главног штаба Војске РС генералу Ратку Младићу.

- Подносиоци тужби ићи ће у том правцу позивајући се на удружени злочиначки подухват и на одговорност комплетне јавне власти у Српској. Надају се да више не би било застарјелости и да не би био узиман у обзир Закон о облигационим односима. Зато подносиоци те захтјеве стално занављају, надајући се да ће једном од пресуда довести у питање статус РС. То је циљ, а све се гледа дугорочно - закључио је наш саговорник.

Бивши правобранилац РС Слободан Радуљ каже да су предмети масовних тужби из ФБиХ против Српске за нематеријалну ратну штету и захтјеви за исплату штете за рушење џамија уско повезани због исте намјере и циља.

  • Ми смо успјели да докажемо да то нема правни основ. Сад се види да је све то било политички, а не правно мотивисано. Кад су изгубили, тражили смо да плате судске трошкове, што није мали износ. Изговор им је био да нису били упућени у све и да их је неко преварио. Тврдили су и да су фалсификовани њихови потписи, а тога је заиста и било, мада је већина знала у шта улази - каже Радуљ и додаје да се ради о великом поразу бошњачких центара моћи.

Пелцер за будућност

У Уставном суду БиХ постоји предмет у коме једна особа тражи да буде ослобођена парничних трошкова, а ријеч је о случају једног од логораша који су подносили тужбе против РС за накнаду нематеријалне штете.

- Надлежни судови су то изричито одбили, као и много других, али та апелација је једва одбијена. Ту није мотив избјегавање судских трошкова, него да се и након стотина одбијених тужби против РС дође до пелцера који би био примијењен након правоснажних пресуда Радовану Караџићу и Ратку Младићу. Сви би поново кренули у тужбе против РС знајући да неће плаћати судске трошкове - појаснио је наш саговорник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана