Spremna podloga za izbornu trku, kandidati čekaju zeleno svjetlo

Vedrana Kulaga
Spremna podloga za izbornu trku, kandidati čekaju zeleno svjetlo

Banjaluka - Političke partije u Republici Srpskoj već su poodmakle u pripremama za opšte izbore, a dok čekaju zeleno svjetlo iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH za kandidatske liste, u centralama i lokalnim odborima usaglašavaju posljednje detalje za izbornu trku koja počinje za nešto više od mjesec.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 7. oktobar, a u strankama ističu da je dosta posla urađeno te da će u narednim danima posložiti sve kockice za kampanju koja zvanično počinje u prvim danima septembra. 

Stanje u svojim redovima pred oktobarske izbore prečešljale su u subotu na Kozari delegacije SNSD-a, DNS-a i SP-a koji čine vladajuću koaliciju u Srpskoj. Lideri stranaka kažu da je pobjeda na izborima rezervisana za tu koaliciju, njihove kandidate i liste, što potvrđuju i ankete.

Pojedini kandidati već su na društvenim mrežama objavili da su stali ispred objektiva fotoaparata i napravili prve fotografije za izborne plakate.

Jedno od ključnih pitanja su i kompenzacijske liste, a ko će dobiti sigurno mjesto, trebalo bi da bude poznato ove sedmice.

- Sve ide prema planu. Kompenzacijske liste bi trebalo da budu sačinjene ove sedmice, a kampanja je gotovo već spremna. Sada se usklađujemo sa koalicionim partnerima jer zajedno radimo ovu kampanju - rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević. 

U DNS-u su kazali da je spreman teren za izlazak pred birače i da razgovaraju sa predstavnicima na lokalnom nivou.

- Cilj edukacije članova je da se ostvari što bolji rezultat i odgovorno ka izbornoj pobjedi - kazali su u DNS-u.

Predsjednik Izvršnog odbora SP-a Slobodan Protić kaže da je njihov slogan da sigurno i slobodno Srpska živi i radi, sasvim jasan i da socijalisti s pravom očekuju izuzetno dobar izborni rezultat.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva će, kaže, utvrditi ko će od članova dobiti mjesto na kompenzacijskoj listi.

- Sve ide kako smo planirali i sada već ulazimo u posljednju fazu u susret izbornoj kampanji. S pravom kažemo da imamo kapacitet da osvojimo 100.000 glasova i vjerujem da će mnoge iznenaditi naš izborni rezultat. Konvencije koje ćemo imati u septembru će potvrditi snagu naše partije - rekao je Protić.

Teren za izbore uveliko pripremaju i u opoziciji, gdje takođe vjeruju da je pobjedničko postolje rezervisano za njih.

U rukovodstvu SDS-a juče nisu odgovarali na pozive, a iz te stranke nedavno su istakli da pripreme za izbore idu svojim tokom te da su lokalni čelnici dobili jasne zadatke.

Šef izbornog štaba PDP-a Slaviša Marković poručio je da će posljednje detalje u vezi sa kompenzacijskim listama završiti ove sedmice na sjednici organa stranke.

- Reklamni materijal radimo sa našim timom i dosta stvari je već završeno - rekao je Marković. 

Situaciju u svojim redovima pred izbore sumirali su juče i u NDP-u na sjednici banjalučkog odbora te stranke.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je naveo da je sjednica dio redovnih aktivnosti u okviru priprema za opšte izbore, te da postoje razlozi da vjeruju da će ostvariti dobar rezultat.

Predsjednik banjalučkog odbora Krsto Jandrić rekao je da su spremni za izbore, te da su tome prethodili dugotrajan i sveobuhvatan rad i potrebne pripreme za izbornu kampanju.

Vladajuća koalicija odlučila je da u trku za predsjednika RS ide aktuelna premijerka Željka Cvijanović kojoj na megdan izlazi lider SDS-a Vukota Govedarica, a za mjesto člana Predsjedništva BiH iz RS boriće se aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik i kandidat Saveza za pobjede Mladen Ivanić koji je na toj poziciji u Sarajevu gotovo četiri godine.

Rokovi

CIK BiH bi trebalo, prema utvrđenom redoslijedu izbornih aktivnosti, da ovjeri kandidatske liste do 3. avgusta, nakon čega slijedi podnošenje kompenzacijskih lista. Sve liste bi trebalo da budu objavljene do 23. avgusta, do kada treba da bude zaključen i potvrđen konačni Centralni birački spisak.

Objava broja birača za svaku izbornu jedinicu planirana je do 30. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana