Спремна оптужница против команданта и још девет муџахедина

Горан Маунага
Спремна оптужница против команданта и још девет муџахедина

Сарајево - Тужилаштво БиХ ускоро ће подићи оптужницу против припадника злогласног одреда "Ел муџахедин" за које постоји сумња да су у септембру 1995. године на подручју Возуће и Завидовића учествовали у убиству заробљених српских цивила и војника, сазнаје "Глас Српске" од извора блиског тој институцији.

Оптужница ће, према ријечима нашег саговорника, бити подигнута против десетак муџахедина међу којима су командант "Ел муџахедина" Абу Мали и главни безбједњак те јединице Ајман Авад. Додао је да су у току и провјере за члана команде тог одреда Абу Хамзу, који је недавно пуштен на слободу из Имиграционог центра у коме је провео седам година због процјене да представља опасност по националну безбједност БиХ.

- Авад и Абу Хамза се налазе у БиХ као и још неколико муџахедина против којих ће бити подигнута оптужница. За њих неколико се не зна гдје су, али ће оптужница бити подигнута и биће тражени путем Интерпола. То је случај са Абу Малијем за којег имамо индиције гдје би могао бити. Нетачна је информација да је преминуо крајем прошле године - каже наш саговорник.

Абу Мали користио је имена Абдел Кадир Мокари по којем је Алжирац, Халид Ибн Абдулах, Ел Мухамед Халид и Халид Ћатић представљајући се као Кувајћанин, те Дамир Пезо из Зенице.

- Он би био најнезгоднији свједок за бројне садашње и бивше бошњачке војне и политичке функционере. Абу Мали је најодговорнији и командно и као извршилац за злочине почињене над заробљеним српским цивилима и војницима у околини Возуће - казао је наш саговорник.

О блискости Абу Малија са бошњачким политичким врхом прије неколико година је свједочио и бивши први секретар Мисије БиХ при Уједињеним нацијама Дарко Трифуновић. Он је рекао да је Абу Мали под именом Сафет Абид Ћатовић радио као замјеник шефа Мисије БиХ при УН.

Абу Мали се приликом заузимања Возуће фотографисао с тадашњим предсједником Предсједништва РБиХ Алијом Изетбеговићем и командантом Трећег корпуса Армије РБиХ Сакибом Махмуљином. Одред "Ел муџахедин" био је у саставу тог корпуса, а Махмуљину је недавно почело суђење због злочина које су починили муџахедини.

- Тужилаштво ради на предметима који се односе на злочине почињене над припадницима српске националности на подручју Озрена и Возуће 1995. године. О детаљима предмета ни о идентитету осумњичених или пријављених особа не могу говорити - истакао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

"Глас Српске" објавио је у децембру прошле године да је Тужилаштво отворило истрагу против неколико припадника одреда "Ел муџахедин" због злочина почињених над српским цивилима и војницима у септембру 1995. године на ширем подручју Возуће и Завидовића. Суђење Махмуљину за те злочине почело је крајем марта. Он је само један од 19 припадника Армије РБиХ и страних добровољаца против којих је МУП РС поднио кривичне пријаве због злочина почињених над Србима на подручју Озрена и Возуће у јулу и септембру 1995. године.

За злочине муџахедина у БиХ Хашки трибунал осудио је команданта Армије РБиХ Расима Делића на три године затвора, али нико од директних наредбодаваца и извршилаца тих злочина до данас није одговарао.

Држављанство

Абу Малију никада није одузето држављанство БиХ. Он је у документима наведен као Кувајћанин Ел Мухамед Халид, а 1994. године је имао пребивалиште у сарајевској општини Стари Град, док му је у новембру 1995. године регистровано пребивалиште у Зеници.

На основу одлуке ЦСБ Сарајево од 26. децембра 1995. године накнадно је уписан у општински регистар рођених и на основу тога добио држављанство БиХ.

Злочини на подручју Завидовића и Возуће

- припадници "Ел муџахедина" убили више од 50 заробљених војника, цивила и санитетског особља српске националности

- неки од њих су убијени ритуалним одсијецањем глава које су, након тога, показивали другим заробљеницима

- посмртни остаци десет убијених послије рата су пронађени, идентификовани и сахрањени, а за тијелима осталих жртава потрага још траје

- припадници злогласног одреда мучили заробљенике, одсијецали им уши, наносили им убодне ране по тијелу, везали их и премлаћивали

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана