Spremao napade sa teroristom iz Sarajeva

Glas Srpske
Spremao napade sa teroristom iz Sarajeva

ATLANTA - Ehsanula Sadikija (23) porota u Atlanti proglasila je krivim za pomaganje terorističkim grupama sa kojima je planirao napade iz Sarajeva i Toronta, piše američka štampa.

Sadiki, sin imigranata iz Bangladeša, rođen u Americi, može da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju i do 60 godina, zbog materijalnog pomaganja teroristima. Presuda bi trebalo da bude izrečena 15. oktobra.

Ovim je okončano suđenje na kome su razotkrivene ilegalne aktivnosti mladih ekstremista, koji su uz pomoć Interneta organizovali zavjere i uspostavljali labavu mrežu koja je povezivala Sjevernu Ameriku, Evropu i južnu Aziju.

Zajedno sa Sajedom Harisom Ahmedom iz Džordžije, koji je već osuđen u junu, Sadiki se 2005. godine odvezao u Vašington kako bi načinio snimke Pentagona i drugih potencijalnih meta, a zatim snimke elektronskom poštom poslao državljanima Velike Britanije koji su takođe osuđeni za učestvovanja u terorističkim aktivnostima.

Porota je imala priliku da sasluša svjedočenja istražitelja iz BiH i Velike Britanije, a predočeni su i dokazi iz šest posebnih slučajeva u koje su uključene desetine optuženih, a istraga je rezultat višegodišnje međunarodne saradnje.

Optuženi u tim slučajevima osuđeni su na sudskim procesima u Sarajevu, Kopenhagenu, Londonu i Toledu (Ohajo), dok je u Torontu u toku suđenje grupi optuženoj za organizovanje napada na kanadski parlament.

Sadiki je u oktobru 2005. iz Bangladeša kontaktirao Junisa Culija u London i Mirsada Bektaševića u Sarajevo. U trenutku hapšenja Bektašević je na sebi imao prsluk sa deset kilograma eksploziva i detonatorom.

Porota je razmatrala i detalje propagandnog video-snimka koji je pripremao Bektašević, a u kome bi bilo objavljeno osnivanje grupe koju su nazvali "Al-Kaida sjeverne Evrope". Njeno sjedište je trebalo da bude u Švedskoj, a napadala bi isključivo ciljeve u Evropi.

U razmaku od nekoliko dana Culi i Bektašević su uhapšeni. Bektašević je uhapšen u trenutku dok je na prsluk koji nose samoubice pričvršćivao eksploziv. Obojica služe zatvorske kazne nakon što su osuđeni za terorizam.

Sadikijeve ekstremističke djelatnosti postale su intenzivnije nakon što je u džamiji u Atlanti upoznao Sajeda Ahmeda, Pakistanca koji je studirao u Džordžiji. Oni su putem Internet "čet" sobe ostvarili kontakte sa drugim ekstremistima, među kojima su islamistička grupa iz Toronta, Mirsad Bektašević iz BiH, koji je živio u Švedskoj, te Junis Culi, sin marokanskog diplomate sa prebivalištem u Londonu, koji je zbog izvrsnog poznavanja računara postao centar ove terorističke Internet mreže.

Mete

Početkom 2005. Ahmed i Sadiki došli su autobusom u Toronto, gdje su se sreli sa ostalim osumnjičenima kako bi razmotrili moguće napade na vojne baze i rafinerije nafte, te odlazak u Pakistan radi vojne obuke. Nekoliko sedmica kasnije, njih dvojica došli su u Vašington, gdje su načinili više od 62 video-snimka potencijalnih meta, uključujući i Pentagon, Kapitol hil i sjedište Svjetske banke.

Preveo: Milenko Kindl

   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana