Spreman novi tim za jačanje granice

Vedrana Kulaga
Spreman novi tim za jačanje granice

Banjaluka - Migrantski talas koji je od početka godine zahvatio BiH ne jenjava, a policija Republike Srpske spremna je da, s ciljem bolje zaštite granice, pošalje još svojih pripadnika u ispomoć Graničnoj policiji BiH.

Situacija u vezi sa migrantskom krizom našla se juče pod lupom ministara u Vladi RS, a na sjednici je usvojen izvještaj o radu Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorije RS, koje je formirano u avgustu, a predsjedava mu direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Njihov zadatak je koordinacija policijskih i aktivnosti drugih organa u vezi sa ilegalnim migracijama na području RS, a do sada su održali tri sjednice.

Policija RS, kako je saopšteno iz Vlade, pruža pomoć i podršku Graničnoj policiji BiH u otkrivanju i sprečavanju ilegalnog ulaska migranata preko granice BiH i u tu svrhu je angažovala 78 policijskih službenika i ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora.

Intenzivirana je, navode, i saradnja policijskih uprava i lokalnih zajednica, te sa građanima o pitanju otkrivanja, odnosno pronalaska migranata i njihovog brzog prolaska preko teritorije RS.

- Policija RS, u slučaju potrebe, može izdvojiti veći broj svojih pripadnika koji bi pomogli Graničnoj policiji u sprečavanju i otkrivanju ilegalnih migracija - kazali su u Vladi RS nakon sjednice.

Najnoviji presjek stanja na terenu je pokazao da je u Srpskoj od početka godine policija pronašla 3.063 migranta koja su ilegalno ušla u BiH. Statistika pokazuje da su najviše na udaru migranata područja uz Drinu, odnosno granicu sa Srbijom, te hercegovačka regija.

U više od 90 odsto slučajeva pronađeni migranti nisu imali lična identifikaciona dokumenta, a poseban problem koji se javlja je krijumčarenje migranata, zbog čega je podnesen i određeni broj izvještaja protiv krijumčara.

Policija RS je od januara do kraja avgusta Tužilaštvu BiH podnijela 23 izvještaja protiv 28 lica zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela krijumčarenje ljudi, od čega se jedno krivično djelo odnosi na organizovani kriminal.

U Vladi kažu da će pojačan rad u policijskim upravama u RS na identifikovanju lica koja se bave krijumčarenjem ljudi i rješavanju problematike u vezi sa ilegalnim migracijama biti nastavljen i u narednom periodu.

- Osim uznemirenja građana u mjestima u kojima se pojavljuju migranti, u RS za sada nije zabilježeno da su migranti počinili krivična djela i narušavali javni red i mir zbog, prije svega, preventivnih aktivnosti policije koja ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora - kazali su u Vladi.

Na području BiH je ove godine registrovano više od 13.000 ilegalnih migranata. Najveći broj njih je iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistana i Iraka. Namjeru da traži azil izrazilo je više od 90 odsto migranata, a stvarni zahtjev za azil podnijelo je njih manje od deset odsto. Putem readmisije u druge zemlje vraćeno je oko pet odsto ilegalnih migranata.

Uhapšeni Crnogorci

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su juče troje crnogorskih državljana koji su na području Tjentišta pokušali da prokrijumčare osam lica iz Pakistana i Nepala koja nisu posjedovala identifikaciona dokumenta. Migranti su otkriveni prilikom kontrole tri vozila crnogorskih registarskih oznaka, a predati su Službi za poslove sa strancima.

Policijska uprava Istočno Sarajevo saopštila je juče da je u Istočnom Starom Gradu pronađeno 40 Pakistanaca koji su ilegalno ušli na teritoriju RS.

Broj otkrivenih migranata po policijskim upravama u RS od 1.1. do 19.9.

Bijeljina                       1.265

Zvornik                         452

Trebinje                        268

Istočno Sarajevo         232

Foča                              228

Banjaluka             221

Prijedor                       166

Gradiška            143

Doboj                             83

Mrkonjić Grad             5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana