Спреман нови тим за јачање границе

Ведрана Кулага
Спреман нови тим за јачање границе

Бањалука - Мигрантски талас који је од почетка године захватио БиХ не јењава, а полиција Републике Српске спремна је да, с циљем боље заштите границе, пошаље још својих припадника у испомоћ Граничној полицији БиХ.

Ситуација у вези са мигрантском кризом нашла се јуче под лупом министара у Влади РС, а на сједници је усвојен извјештај о раду Координационог тијела за праћење кретања миграната преко територије РС, које је формирано у августу, а предсједава му директор Полиције Српске Дарко Ћулум.

Њихов задатак је координација полицијских и активности других органа у вези са илегалним миграцијама на подручју РС, а до сада су одржали три сједнице.

Полиција РС, како је саопштено из Владе, пружа помоћ и подршку Граничној полицији БиХ у откривању и спречавању илегалног уласка миграната преко границе БиХ и у ту сврху је ангажовала 78 полицијских службеника и не дозвољава кретање илегалних миграната без надзора.

Интензивирана је, наводе, и сарадња полицијских управа и локалних заједница, те са грађанима о питању откривања, односно проналаска миграната и њиховог брзог проласка преко територије РС.

- Полиција РС, у случају потребе, може издвојити већи број својих припадника који би помогли Граничној полицији у спречавању и откривању илегалних миграција - казали су у Влади РС након сједнице.

Најновији пресјек стања на терену је показао да је у Српској од почетка године полиција пронашла 3.063 мигранта која су илегално ушла у БиХ. Статистика показује да су највише на удару миграната подручја уз Дрину, односно границу са Србијом, те херцеговачка регија.

У више од 90 одсто случајева пронађени мигранти нису имали лична идентификациона документа, а посебан проблем који се јавља је кријумчарење миграната, због чега је поднесен и одређени број извјештаја против кријумчара.

Полиција РС је од јануара до краја августа Тужилаштву БиХ поднијела 23 извјештаја против 28 лица због основа сумње да су починили 25 кривичних дјела кријумчарење људи, од чега се једно кривично дјело односи на организовани криминал.

У Влади кажу да ће појачан рад у полицијским управама у РС на идентификовању лица која се баве кријумчарењем људи и рјешавању проблематике у вези са илегалним миграцијама бити настављен и у наредном периоду.

- Осим узнемирења грађана у мјестима у којима се појављују мигранти, у РС за сада није забиљежено да су мигранти починили кривична дјела и нарушавали јавни ред и мир због, прије свега, превентивних активности полиције која не дозвољава кретање илегалних миграната без надзора - казали су у Влади.

На подручју БиХ је ове године регистровано више од 13.000 илегалних миграната. Највећи број њих је из Пакистана, Сирије, Ирана, Авганистана и Ирака. Намјеру да тражи азил изразило је више од 90 одсто миграната, а стварни захтјев за азил поднијело је њих мање од десет одсто. Путем реадмисије у друге земље враћено је око пет одсто илегалних миграната.

Ухапшени Црногорци

Припадници Граничне полиције БиХ ухапсили су јуче троје црногорских држављана који су на подручју Тјентишта покушали да прокријумчаре осам лица из Пакистана и Непала која нису посједовала идентификациона документа. Мигранти су откривени приликом контроле три возила црногорских регистарских ознака, а предати су Служби за послове са странцима.

Полицијска управа Источно Сарајево саопштила је јуче да је у Источном Старом Граду пронађено 40 Пакистанаца који су илегално ушли на територију РС.

Број откривених миграната по полицијским управама у РС од 1.1. до 19.9.

Бијељина                       1.265

Зворник                         452

Требиње                        268

Источно Сарајево         232

Фоча                              228

Бањалука             221

Приједор                       166

Градишка            143

Добој                             83

Мркоњић Град             5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана