Sporazum o radio-vezi suvišan i besmislen

Darko Momić
Sporazum o radio-vezi suvišan i besmislen

Banjaluka - Policija Republike Srpske i Policija Brčko distrikta nisu juče potpisale sporazum o korišćenju sistema radio-veze između policijskih agencija, koji je predložila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Direktor Policije RS Darko Ćulum ranije je rekao da MUP RS ima svoj sistem radio-komunikacije koji pokriva cijelu Srpsku i da ne postoji nikakav “propis” koji omogućava da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH uspostavi takav sistem.

- Policija Republike Srpske sarađuje sa svim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH i to će biti nastavljeno. Mi imamo zakonsku i ustavnu nadležnost i zna se za šta su nadležni policijski službenici iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela - rekao je Ćulum.

Šef Sektora za koordinaciju i saradnju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Dragan Mitrović rekao je juče da su predstavnici deset policijskih agencija potpisali sporazum o korišćenju sistema radio-veze.

- MUP Republike Srpske i MUP Brčko distrikta u startu nisu dali saglasnost za potpisivanje sporazuma koji nisu potpisali predstavnici MUP-ova Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona, kojima će biti dostavljen naknadno na potpisivanje. Taj sporazum se zasniva na dobrovoljnosti, tako da svakog trenutka bilo koja policijska agencija može da pristupi ovom sporazumu, kao i da iz njega istupi - rekao je Mitrović. On je istakao da je riječ o tehničkom sporazumu koji na bilo koji način ne tretira pitanja nadležnosti entiteta, te da će njegova primjena početi 1. februara naredne godine. Mitrović je ocijenio i da zakonski osnov za zaključivanje ovog sporazuma predstavlja Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i podršci policijskoj strukturi u BiH.

Bivši zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Uroš Pena kaže da su u pravu predstavnici MUP-a RS zato što nisu željeli da potpišu sporni sporazum koji je predložila direkcija, ali kaže da nisu u pravu političari koji govore da bi njegovo potpisivanje predstavljalo prenos nadležnosti.

- Za potpisivanjem tog i takvog sporazuma nema apsolutno nikakve potrebe jer agencije međusobno komuniciraju na stotine načina. Iz te iste direkcije su poslali mejl srpskom članu Predsjedništva BiH u kojem ga obavještavaju da ga samo oni mogu obezbjeđivati i da ne mogu pripadnici MUP-a RS. Znači, komuniciraju mejlom, a sad odjednom neko treba da kaže da mora na ovaj ili onaj način. Ne mora - kaže Pena.

On ponavlja da pomenuti sporazum niti kome treba, niti je riječ o prenosu nadležnosti i pita se zašto niko nije spominjao takav sporazum dok je on bio zamjenik direktora direkcije.

- Ministarstvo transporta i komunikacija određuje raspon frekvencija i svaka policijska agencija ima svoje frekvencije, tako da ako bi i bilo nekakvog prenosa nadležnosti, onda bi ga trebalo tražiti u toj oblasti, a ne u MUP-u - kaže Pena.

Napad na Vučića

Bivši ministar unutrašnjih poslova RS i delegat SNSD-a u Domu naroda BiH Sredoje Nović ocijenio je da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH prije svega mora da pokaže da je spremna da iskreno sarađuje sa svim agencijama u BiH.

- Kad bi direkcija zaista htjela da bude autoritativna, da bude prepoznata u javnosti i prihvaćena u cijeloj BiH, onda bi prvo morali da daju odgovor ko je izvršio napad na Aleksandra Vučića u Potočarima 2015. godine. Kada to urade, onda će moći da kažu da su spremni da sarađuju sa svima i da imaju iskrene namjere - ocijenio je Nović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana