Sporazum o granici Crne Gore i BiH najkasnije 27. avgusta

Srna
Sporazum o granici Crne Gore i BiH najkasnije 27. avgusta

Podgorica - Sporazum o granici Crne Gore i BiH biće potpisan najkasnije 27. avgusta u Beču, najavili su danas u Podgorici ministri inostranih poslova Crne Gore i BiH, Igor Lukšić i Igor Crnadak.

"Sporazum o granici biće potpisan najkasnije 27. avgusta u Beču, ali je važnije da je pitanje Sutorine iza nas", rekao je Crnadak i istakao da se sa Lukšićem saglasio da su odnosi BiH i Crne Gore ne samo dobri, nego i prijateljski, te da će biti nastavljeni rješavanjem životnih pitanja.

Crnadak je najavio intenzivnu saradnju BiH i Crne Gore koja će biti sadržajna i suštinska jer će u narednom periodu biti potpisani sporazumi koji će bitno uticati na kvalitet bilateralne saradnje, ali i života građana u Crnoj Gori i BiH.

On je najavio da će pitanje Sutorine biti na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka u Trebinju između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

"Biće to neformalni sastanak Ivanića i Vujanovića i kolege Lukšića i mene i na taj način želimo da pošaljemo poruku da se dvije zemlje potpuno vraćaju u jedne normalne odnose i idu dalje snažno zajedno, s ciljem da utiču na što bolji život svojih građana", rekao je Crnadak.

Crnadak je najavio vrlo brzo potpisivanje sporazuma o socijalnom osiguranju između Crne Gore i BiH, zatim sporazuma o zaštiti i podsticanju stranih investicija koji je posebno važan i Crnoj Gori i BiH.

Prema njegovim riječima, biće potpisan i okvirni sporazum o vodama i sporazum o priznavanju sertifikata u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

"Imamo dobre odnose, ali ćemo raditi da se oni još poboljšaju. Crna Gora je nama važan partner. BiH ima izvoz od stotinu miliona evra u Crnu Goru i želimo da to bude više, ali da se naša saradnja proširi i na brojne druge zajedničke projekte", rekao je Crnadak.

On je istakao projekte put Foča-Šćepan Polje, za koji se nada da će konačno biti riješen i kapitalni projekat željeznička pruga Nikšić-Trebinje-Čapljina.

Crnadak je dodao da je na sastanku sa Lukšićem bilo riječi i o evropskim integracijama dvije zemlje.

"Crna Gora je nekoliko koraka ispred BiH. Naša je namjera da potpišemo sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija. Mislim da nema ništa logičnije nego da iskoristimo iskustva Crne Gore koja je ne tako davno prošla putem kojim sada idemo", rekao je Crnadak.

On je rekao da je sa Lukšićem razgovarao i o odnosu dvije zemlje prema NATO.

"BiH snažno sarađuje sa NATO i ta saradnja je intezivna u različitim formatima i ta saradnja ima potpuni konsenzus na nivou BiH. U BiH nemamo potpuni konsenzus o članstvu u NATO i zato to pitanje ostavljamo za neka vremena u budućnosti", rekao je Crnadak.

On je istakao da BiH daje podršku jednom snažnom naporu kojim Crna Gora ide članstvu u NATO.

U popodnevnim časovima Crnadak će, u pratnji predsjednika opštine Tivat Ivana Novosela, obići marinu "Porto Montenegro", a u pratnji predsjednika opštine Kotor Aleksandra Saše Stjepčevića grad Kotor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana