Спора наплата дугова гомила пореске обавезе

Маријана Миљић
Спора наплата дугова гомила пореске обавезе

Бањалука - Институције РС одбациле су за четири године више од 700 захтјева фирми за пролонгирање плаћања 315 милиона КМ пореског дуга јер то њихов менаџмент није тражио на вријеме или је то захтијевао уз непотпуну документацију.

Показао је то извјешај о спроведеној ревизији учинка под називом “Посебни начини наплате пореског дуга” који је објавила Главна служба за ревизију јавног сектора РС. Ревизори су фокус ставили на одгођено плаћање пореског дуга.

- Основни разлог одбацивања захтјева за одгођено плаћање дуга је неблаговремено подношење и некомплетност документације, док је занемарив број одбачен због неоснованости. Број одбијених захтјева од 2013. до 2016. године је у паду, али њихова вриједност има тренд раста и у 2016. је била три пута већа него у 2013. години - навели су ревизори и подвукли да и поступак одобравања захтјева за одгођено плаћање дуга у највећем броју случајева траје много дуже него што је предвиђено.

Предмет ревизије била су и поништена рјешења за одгођено плаћање. Надлежне институције су у року од четири године ставиле ван снаге више од 300 одобрених захтјева за пролонгирање плаћања обавеза, а њихова вриједност износила је 93,58 милиона марака.

- Ревизијом је утврђено и да рјешења у случају када дужници не измирују дуг према плану наведеном у рјешењу о одгођеном плаћању нису укидана у законом зацртаним роковима. Она су стављана ван снаге након два па све до 14 неплаћених ануитета. Тиме надлежне институције нису омогућиле ефикасност поступка и отежале су будућу наплату дуга на друге начине код тих дужника - наведено је у ревизорском извјештају.

Анализа наплате обавеза након укидања рјешења показала је да покретање поступка принудне наплате дуго траје, а у тренутку спровођења ревизије скоро трећина укинутих рјешења није била обухваћена овим видом наплате.

- За свако десето укинуто рјешење принудна наплата није покренута јер је донесено ново рјешење о одгођеном плаћању. Такође, поступци принудне наплате су трајали дуго, а наплаћено је тек нешто више од петине дуга за који је покренут овај вид наплате. Тек свака седма принудна наплата окончана је наплатом цијелог износа дуга - навели су ревизори.

Због свих мањкавости доспјели, а неплаћени дуг у посматраном периоду је вишеструко увећан, што је директна посљедица недостатака идентификованих у спровођењу поступака одгођеног плаћања обавеза.

- Најизраженији тренд раста у посматраном периоду евидентиран је код износа доспјелих, а неплаћених обавеза, који је у 2016. био три и по пута већи него у 2013. години - наведено је у извјештају ревизора.

Генерални став ревизора је да важећи акти не обезбјеђују ефикасно поступање надлежних и да доношење рјешења о одгођеном плаћању у значајном броју случајева траје много дуже него што је предвиђено. Ревизори су у закључцима навели и да Министарство финансија и Пореска управа РС нису правовремено укидали рјешења за дужнике који не испуњавању утврђене обавезе, док поступање на основу укинутих рјешења није успостављено на ефикасан начин.

Рјешења о одгођеном плаћању дуга до 30.000 марака доноси Пореска управа, док о већим износима одлучује Министарство финансија.

- Све захтјеве који су поднесени на вријеме и са комплетном документацијом одобравамо у року. Поред тога, одмах након неплаћене једне рате раскидамо репрограм и покрећемо поступак принудне наплате. Све радимо у складу са зацртаним роковима. Имамо много мање захтјева него ресорно министарство - казала је директорица Пореске управе РС Зора Видовић.

Коментар на ревизорски извјештај из Министарства финансија РС нисмо успјели добити јер ресорни министар Зоран Тегелтија јуче није одговарао на наше позиве.

Препоруке Министарству финансија РС

* У координацији са Пореском управом и другим институцијама анализирати примјену прописа који се тичу управљања пореским дугом

* Интензивирати активности на плану анализе и евалуације управљања пореским дугом

Препоруке  Пореској управи РС

* Унаприједити управљачке, организационе и процедуралне претпоставке за ефикасно спровођење поступка одгођеног плаћања дуга

* Обезбиједити јединствен приступ у раду свих подручних центара и једнако поступање према свим дужницима

* Унаприједити систем интерне контроле

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана