Spor za vojnu imovinu kreće iz početka

Goran Maunaga
Spor za vojnu imovinu kreće iz početka

Banjaluka - Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) ponovo postupa u predmetu knjiženja nepokretne vojne imovine na lokalitetu Veliki Žep u Han Pijesku nakon što je Okružni sud u Istočnom Sarajevu naložio otklanjanje procesnih nedostataka.

Područna jedinica RUGIP-a u Han Pijesku je 20. februara donijela rješenje prema kojem nema uslova za sprovođenje odluke Suda BiH o upisu te imovine na BiH. Na to rješenje Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu žalilo se Ministarstvo odbrane BiH, odnosno njegov zakonski zastupnik Pravobranilaštvo BiH. Sud je 18. oktobra poništio rješenje filijale RUGIP-a. Razlog za tu presudu je što nije saslušan stav Pravobranilaštva BiH.

Vršilac dužnosti direktora RUGIP-a Bosiljka Predragović kaže da su poništili rješenje njihove područne jedinice u Han Pijesku, koja će sprovesti ponovni postupak u skladu sa uputstvima presude.

- Okružni sud u Istočnom Sarajevu je utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi da u ovoj upravnoj stvari bude donesena odluka u skraćenom postupku i da u ponovnom postupku nadležni organ sprovede poseban ispitni postupak i sasluša stranke - kaže Predragovićeva.

Pravobranilac BiH Mlađen Mandić kaže da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu poništio kao nezakonitu odluku RUGIP-a o odbijanju knjiženja sporne imovine i naložio ponavljanje tog postupka.

- To znači da nema knjiženja imovine u Velikom Žepu. Postupak treba ponoviti na nivou RUGIP-a uz otklanjanje nezakonitosti, pa sada sve ide ispočetka. U ponovnom postupku treba da bude saslušano Pravobranilaštvo BiH, odnosno Ministarstvo odbrane BiH - kaže Mandić.

Zvaničnici RS smatraju da su odluke o knjiženju vojne imovine na teritoriji Srpske kao vlasništvo BiH klasična otimačina i da BiH nema pravo na imovinu.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH donijelo je krajem 2015. odluku da RUGIP-u bude naloženo da na BiH uknjiži pravo vlasništva nad vojnim objektom na lokaciji Veliki Žep u Han Pijesku. Ustavni sud BiH je potom odbio kao neosnovanu apelaciju Srpske podnesenu protiv te presude Suda BiH koja podrazumijeva da budu izbrisana sva prava RS na objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna.

Sporovi

U RUGIP-u su primili više zahtjeva Pravobranilaštva BiH za knjiženje perspektivne vojne imovine u nekoliko gradova u RS. Nakon postupanja RUGIP-a i odbijanja zahtjeva za knjiženje te imovine na BiH pokrenuti su upravni sporovi kod sudova.

- Od pokrenutih tužbi tri su odbijene u okružnim sudovima u Doboju i Trebinju i potvrđena su drugostepena rješenja RUGIP-a. Još traju upravni sporovi u okružnim sudovima u Bijeljini i Banjaluci - rekli su u RUGIP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana