Спор за војну имовину креће из почетка

Горан Маунага
Спор за војну имовину креће из почетка

Бањалука - Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) поново поступа у предмету књижења непокретне војне имовине на локалитету Велики Жеп у Хан Пијеску након што је Окружни суд у Источном Сарајеву наложио отклањање процесних недостатака.

Подручна јединица РУГИП-а у Хан Пијеску је 20. фебруара донијела рјешење према којем нема услова за спровођење одлуке Суда БиХ о упису те имовине на БиХ. На то рјешење Окружном суду у Источном Сарајеву жалило се Министарство одбране БиХ, односно његов законски заступник Правобранилаштво БиХ. Суд је 18. октобра поништио рјешење филијале РУГИП-а. Разлог за ту пресуду је што није саслушан став Правобранилаштва БиХ.

Вршилац дужности директора РУГИП-а Босиљка Предраговић каже да су поништили рјешење њихове подручне јединице у Хан Пијеску, која ће спровести поновни поступак у складу са упутствима пресуде.

- Окружни суд у Источном Сарајеву је утврдио да нису били испуњени услови да у овој управној ствари буде донесена одлука у скраћеном поступку и да у поновном поступку надлежни орган спроведе посебан испитни поступак и саслуша странке - каже Предраговићева.

Правобранилац БиХ Млађен Мандић каже да је Окружни суд у Источном Сарајеву поништио као незакониту одлуку РУГИП-а о одбијању књижења спорне имовине и наложио понављање тог поступка.

- То значи да нема књижења имовине у Великом Жепу. Поступак треба поновити на нивоу РУГИП-а уз отклањање незаконитости, па сада све иде испочетка. У поновном поступку треба да буде саслушано Правобранилаштво БиХ, односно Министарство одбране БиХ - каже Мандић.

Званичници РС сматрају да су одлуке о књижењу војне имовине на територији Српске као власништво БиХ класична отимачина и да БиХ нема право на имовину.

Апелационо одјељење Суда БиХ донијело је крајем 2015. одлуку да РУГИП-у буде наложено да на БиХ укњижи право власништва над војним објектом на локацији Велики Жеп у Хан Пијеску. Уставни суд БиХ је потом одбио као неосновану апелацију Српске поднесену против те пресуде Суда БиХ која подразумијева да буду избрисана сва права РС на објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна.

Спорови

У РУГИП-у су примили више захтјева Правобранилаштва БиХ за књижење перспективне војне имовине у неколико градова у РС. Након поступања РУГИП-а и одбијања захтјева за књижење те имовине на БиХ покренути су управни спорови код судова.

- Од покренутих тужби три су одбијене у окружним судовима у Добоју и Требињу и потврђена су другостепена рјешења РУГИП-а. Још трају управни спорови у окружним судовима у Бијељини и Бањалуци - рекли су у РУГИП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана