Spor RTRS protiv BHRT-a i RTV FBiH-a težak 168 miliona

Željka Domazet
Spor RTRS protiv BHRT-a i RTV FBiH-a težak 168 miliona

Sarajevo - U Sudu BiH juče je održana glavna rasprava po tužbi Radio-televizije RS protiv BHRT-a i RTV FBiH zbog neplaćanja prikupljenih sredstava od marketinga na jedinstveni račun, kako je utvrđeno zakonom, na kojoj je istaknuto da je riječ o sporu vrijednom 168,6 miliona maraka.

Na ročištu su izneseni nalazi sudskog vještaka Zorana Blagojevića, a izjavu je dao i bivši direktor RTRS-a Dragan Davidović, dok se menadžment Federalne televizije i BHRT-a nije pojavio, pravdajući svoj izostanak ranije preuzetim obavezama.

U tužbi, koju je RTRS podnio 2010. godine, navodi se da nije ispoštovan član 23 Zakona o javnom RTV sistemu BiH, prema kojem se prihodi od marketinga uplaćuju na zajednički račun, a dijele se tako da 50 odsto pripada BHRT-u, a po 25 odsto RTV FBiH i RTRS-u. Zbog nesprovođenja ove zakonske odredbe, najprije je BHRT tužio entitetske emitere, a potom je menadžment RTRS-a tužio dva javna servisa sa sjedištem u Sarajevu, zahtijevajući u tužbi da im se isplati oko 5,5 miliona KM zbog nezakonite podjele marketinških prihoda. RTRS je naime, jedini emiter koji je prvog mjeseca po donošenju zakona uplatio novac po osnovu marketinga, ali to nikada nisu učinila druga dva emitera.

Davidović, koji je na čelu RTRS-a bio od decembra 2002. do oktobra 2013, podsjetio je u Sudu da je zakonska obaveza da se vrši raspodjela sredstava prikupljenih od RTV takse i marketinga i da su za te namjene otvoreni posebni žiro-računi.

- Kada je riječ o prihodima prikupljenim od marketinga, zakon nije ispoštovan, osim kada je RTRS izvršio svoju zakonsku obavezu, neposredno nakon otvaranja žiro-računa za ta sredstva u februaru 2006. Već u februaru iste godine dobili smo signal iz FTV-a da oni tu obavezu neće ispoštovati i da neće uplaćivati sredstva od marketinga na zajednički račun - rekao je Davidović.

Dodao je da je to bio razlog zbog kojeg je i RTRS odustao od daljih uplata, jer bi ih to dovelo u finansijske probleme. Istakao je da su u aprilu 2006. dobili i pismeni stav direktora i finansijskog direktora FTV-a da oni neće uplaćivati sredstva od marketinga na jedinstveni račun, te da je poslije takve pismene potvrde bilo iluzorno očekivati da samo RTRS izmiruje obaveze. Kazao je da visina sredstava od marketinga na godišnjem nivou iznosi od 3,5 do šest miliona maraka.

- Iako FTV ima veći broj pretplatnika, njihovo prikupljanje RTV takse u tom vremenu na području FBiH je rapidno opadalo, a njihova služba naplate bila je izuzetno neefikasna. RTRS je imao stalan rast naplate - kazao je Davidović.

Blagojević je rekao da je od 2006. pa do kraja 2013. na jedinstveni račun trebalo da bude uplaćeno 168,6 miliona maraka, ali da FTV nije uplatio nijednu marku.

Advokat FTV-a zatražio je obustavu sudskog procesa dok se ne pribavi mišljenje Ustavnog suda BiH, dok advokat RTRS-a Miljkan Pucar očekuje dopunu nalaza vještaka i protivi se zahtjevu da se o ovom izjašnjava Ustavni sud, jer nije za to nadležan.

Korporacija

Objašnjavajući zašto nije osnovana korporacija, Dragan Davidović je podsjetio da je na sjednici 2010. statut korporacije odbačen od članova UO BHT-a, UO FTV je bio suzdržan, dok je jedino RTRS podržao taj statut.

- Statut je rađen u Londonu, podržali su ga OEBS i OHR i jedino UO RTRS-a, ali FTV i BHRT nisu. I sa tim je ova priča bila završena - rekao je Davidović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana