Spiskali milione, a prošla im dva zakona

Svjetlana Šurlan
Spiskali milione, a prošla im dva zakona

Sarajevo - Ministarstvo pravde BiH lani je potrošilo više od 13 miliona maraka, a istovremeno su samo dva zakona na kojima su radili ugledala svjetlost dana.

U ovom ministarstvu, na čijem je čelu Bariša Čolak, radi 235 radnika na čije je bruto plate i naknade potrošeno više od šest miliona maraka, dok su naknade troškova zaposlenih premašile milion maraka.

Za materijal i usluge u Ministarstvu pravde platili su 5,7 miliona maraka, a za tekuće grantove isplaćeno je oko 294.000 KM.

Ministarstvo je lani imalo i kapitalna ulaganja, za šta je potrošilo 619.915 maraka.

Što se tiče rada ovog ministarstva, u izvještaju o radu za 2014. godinu navedeno je da je izrađen prijedlog strategije za reformu sektora pravde u BiH za period od 2014. do 2018. godine, kao i da su sprovođeni prioriteti Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina u BiH, Strategije integrisanja BiH u EU, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja, Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, Strategije za reformu javne uprave, Komunikacione strategije ministarstva i Srednjoročnog strateškog plana ministarstva.

Ovom ministarstvu su od 15 zakona, na kojima su radili, tri vraćena na doradu, i to zakon o besplatnoj pravnoj pomoći BiH, izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i zakon o štrajku.

Svega dva, na kojima su radili, su usvojena u Parlamentu BiH i objavljena u "Službenom glasniku BiH", i to dopune Zakona o Pravobranilaštvu BiH i Zakona o prekršajima BiH.

Kraju su priveli i usvajanje dvije odluke, te pet pravilnika.

Ministarstvo pravde je radilo i na 17 međunarodnih ugovora, od kojih je devet ratifikovano. Riječ je uglavnom o ugovorima o pravnoj pomoći i izručenjima između BiH i drugih zemalja.

U Centru civilnih inicijativa su kazali da je čitava gomila važnih zakona i strategija, koja je morala biti donesena tokom mandata 2010-2014. godina, ostala nerealizovana.

- I dalje se, prije svega zbog nedovoljne brige o interesima građana BiH, zanemaruju ranije preuzete obveze, među kojima su važne strategije i zakoni, a neki od njih su i zakon o sudovima BiH, zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u BiH, koji je nekoliko puta obaran u Parlamentu BiH i drugi - istakli su iz CCI-ja. Dodali su da je izostalo donošenje i seta antikorupcionih zakona usklađenih sa standardima EU.

Ministarstvo pravde je 2013. godine potrošilo 12,66 miliona, a godinu ranije 14,17 miliona maraka iz budžeta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana